ßßß
Składniki:2 porcje2 nogi kaczkitymianeksólpieprzpłatki chili2-3 gruszkicebulaMarynata:50 g miodułyżeczka skórki z cytrynyłyżka sosu sojowego15 g rozpuszczonego masła5 goździków¼ łyżeczki imbiruWykonanie:Gruszki oraz cebulę obieramy i kroimy w cząstki. Goździki rozgniatamy w moździerzu.Marynata: W miseczce mieszamy ze sobą rozpuszczone masło, miód, sos sojowy, skórkę z cytryny, rozgniecione goździki i imbir.Nogi kacze myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem oraz odrobiną płatków chili. Smarujemy dokładnie przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na noc.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, układamy nogi skórą do góry, obkładamy gruszkami i cebulą. Pieczemy pod przykryciem ok. 60 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 45 minut, podlewając do jakiś czas płynem.Podajemy z ziemniakami lub np. kaszą.Smacznego!