ßßß Cookit - przepis na Penne w sosie serowym ze szparagami, szynką szwarcwaldzką i pieczarkami

Penne w sosie serowym ze szparagami, szynką szwarcwaldzką i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Ochota na szparagi jak na razie mi nie przechodzi, więc u mnie sezon trwa w najlepsze a ja kombinuję dalej :) Tym razem jako występują jako główny składnik sosu do makaronu. Sam sos powstał z roztopionego serów, a pozostałe składniki to m.in. pieczarki i szynka szwarcwaldzka. Mężowi bardzo smakowało, pewnie przez obecność dużej ilości kremowego sosu – to zdecydowanie jego gust :) Czy Wam będzie smakować? Mam nadzieję, że tak! Czekam na opinie! :)
Składniki:
ok. 5 – 6 porcji
500 g makaronu penne
200 g sera długodojrzewającego 6 miesięcznego
150 g sera topionego emmentaler
pęczek (500 g) szparagów
250 g pieczarek
100 g szynki szwarcwaldzkiej
500 ml śmietanki kremówki
biała cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili bez pestek
łyżka oliwy z oliwek
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Wykonanie:
Ser trzemy na tarce, szparagi obieramy i kroimy w 1,5 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, chili i szczypiorek drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, a pieczarki w plastry.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej czosnek z chili i po około 30 sekundach dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy szynkę szwarcwaldzką (powinna stać się delikatnie chrupiąca) i mieszamy. Po kilku minutach dodajemy szparagi i pieczarki. Gdy szparagi będą półtwarde, dolewamy śmietankę kremówkę i dodajemy ser topiony i ser długodojrzewający. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Tuż przed podaniem dodajemy do sosu szczypiorek i polewamy makaron.
Smacznego!
Źródło:http://panismaczna.com/penne-w-sosie-serowym-ze-szparagami-szynka-szwarcwaldzka-i-pieczarkami