Wykonanie
Ochota na
szparagi jak na razie mi nie przechodzi, więc u mnie sezon trwa w najlepsze a ja kombinuję dalej :) Tym razem jako występują jako główny składnik sosu do
makaronu. Sam sos powstał z roztopionego
serów, a pozostałe składniki to m.in.
pieczarki i
szynka szwarcwaldzka. Mężowi bardzo smakowało, pewnie przez obecność dużej ilości kremowego sosu – to zdecydowanie jego gust :) Czy Wam będzie smakować? Mam nadzieję, że tak! Czekam na opinie! :)

Składniki:ok. 5 – 6 porcji500 g
makaronu penne200 g
sera długodojrzewającego 6 miesięcznego150 g
sera topionego emmentalerpęczek (500 g)
szparagów250 g
pieczarek100 g
szynki szwarcwaldzkiej500 ml
śmietanki kremówkibiała
cebula2 ząbki
czosnku1
papryczka chili bez pestekłyżka
oliwy z oliwekpęczek
szczypiorkusólpieprzWykonanie:
Ser trzemy na tarce,
szparagi obieramy i kroimy w 1,5 cm kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę,
chili i
szczypiorek drobno siekamy, a
czosnek przeciskamy przez praskę.
Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, a
pieczarki w plastry.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę. Podsmażamy na niej
czosnek z
chili i po około 30 sekundach dodajemy
cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy
szynkę szwarcwaldzką (powinna stać się delikatnie chrupiąca) i mieszamy. Po kilku minutach dodajemy
szparagi i
pieczarki. Gdy
szparagi będą półtwarde, dolewamy
śmietankę kremówkę i dodajemy
ser topiony i
ser długodojrzewający. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy
solą i
pieprzem.W międzyczasie gotujemy
makaron.Tuż przed podaniem dodajemy do sosu
szczypiorek i polewamy
makaron.Smacznego!
