ßßß
Składniki:ok. 5 – 6 porcji500 g makaronu penne200 g sera długodojrzewającego 6 miesięcznego150 g sera topionego emmentalerpęczek (500 g) szparagów250 g pieczarek100 g szynki szwarcwaldzkiej500 ml śmietanki kremówkibiała cebula2 ząbki czosnku1 papryczka chili bez pestekłyżka oliwy z oliwekpęczek szczypiorkusólpieprzWykonanie:Ser trzemy na tarce, szparagi obieramy i kroimy w 1,5 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, chili i szczypiorek drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, a pieczarki w plastry.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej czosnek z chili i po około 30 sekundach dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy szynkę szwarcwaldzką (powinna stać się delikatnie chrupiąca) i mieszamy. Po kilku minutach dodajemy szparagi i pieczarki. Gdy szparagi będą półtwarde, dolewamy śmietankę kremówkę i dodajemy ser topiony i ser długodojrzewający. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem.W międzyczasie gotujemy makaron.Tuż przed podaniem dodajemy do sosu szczypiorek i polewamy makaron.Smacznego!