Wykonanie
Sezonowe
owoce pokazują się na ryneczku jedne po drugich i właśnie kupiłam pierwsze w tym roku
maliny :) Część zjadłam oczywiście od razu, ale część chciałam wykorzystać inaczej. Tak powstała
tarta malinowa ze świeżymi
malinami na kruchym spodzie! To doskonały deser na lato :) Chwilę zajmuje przeciśnięcie
malin przez sitko, aby pozbyć się tych drobniutkich pestek ale warto! Chociaż jeżeli się spieszysz, można ten etap pominąć, efekt i tak będzie
smakowo zniewalający! :)

Spód:forma o średnicy ok. 24-25 cm70 g
mąki pszennej150 g
mąki owsianej2,5 łyżki
cukru½ łyżeczki
soli `115 g
masła3 łyżki lodowatej
wodyNadzienie:400 g kremowego
serka śmietankowego330 g
śmietanki kremówki350 g
malin3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
soku z limonki1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegomaliny do ułożenia na wierzchWykonanie:Spód:
Masło kroimy w 2,5 cm kostkę. W malakserze chwilę mieszamy ze sobą obie
mąki,
sól i
cukier. Dodajemy
masło i pulsujemy przez około 15 sekund, tak aby otrzymać coś na kształt kruszonki. Cały czas pulsując dolewamy powoli
wodę – ciasto powinno się skleić w całość.Po połączeniu wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną
mąką i ugniatamy chwilę dłonią.Następnie obwijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.Po tym czasie wyciągamy ciasto lodówki i wylepiamy nimi dół i boki formy.Piekarnik nagrzewamy do 180°C (w takcie nagrzewania piekarnika formę z
ciastem trzymamy w lodówce).Przed wstawieniem do piekarnika wykładamy na ciasto folię aluminiową lub papier do pieczenia (żeby był bardziej plastyczny możemy go najpierw zgnieść) i obciążamy ceramicznymi kulkami do pieczenia (
grochem,
fasolą lub
ryżem jeśli nie posiadamy kulek).Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta obciążenie, nakłuwamy spód widelcem i ponownie pieczemy około 12-15 minut. Ciasto powinno nabrać koloru.Gdy będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika.Mus malinowy:
Maliny przepłukujemy, miksujemy blenderem na gładki płyn i przecedzamy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
Serek śmietankowy ubijamy z
cukrem pudrem, ekstraktem
waniliowym i
sokiem z limonki. Następnie dodajemy mus z
malin i ręcznie łączymy. Na koniec delikatnie dodajemy
śmietankę kremówkę.Gotową masę
malinową przekładamy na upieczony, ostudzony spód i wkładamy do lodówki.Po około 1,5 godziny, gdy wierzch nieco zastygnie, układamy
maliny. Odstawiamy do lodówki na noc.Podajemy schłodzone.Smacznego!
