ßßß
Spód:forma o średnicy ok. 24-25 cm70 g mąki pszennej150 g mąki owsianej2,5 łyżki cukru½ łyżeczki soli `115 g masła3 łyżki lodowatej wodyNadzienie:400 g kremowego serka śmietankowego330 g śmietanki kremówki350 g malin3 łyżki cukru pudru1 łyżeczka soku z limonki1 łyżeczka ekstraktu waniliowegomaliny do ułożenia na wierzchWykonanie:Spód: Masło kroimy w 2,5 cm kostkę. W malakserze chwilę mieszamy ze sobą obie mąki, sól i cukier. Dodajemy masło i pulsujemy przez około 15 sekund, tak aby otrzymać coś na kształt kruszonki. Cały czas pulsując dolewamy powoli wodę – ciasto powinno się skleić w całość.Po połączeniu wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i ugniatamy chwilę dłonią.Następnie obwijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.Po tym czasie wyciągamy ciasto lodówki i wylepiamy nimi dół i boki formy.Piekarnik nagrzewamy do 180°C (w takcie nagrzewania piekarnika formę z ciastem trzymamy w lodówce).Przed wstawieniem do piekarnika wykładamy na ciasto folię aluminiową lub papier do pieczenia (żeby był bardziej plastyczny możemy go najpierw zgnieść) i obciążamy ceramicznymi kulkami do pieczenia (grochem, fasolą lub ryżem jeśli nie posiadamy kulek).Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta obciążenie, nakłuwamy spód widelcem i ponownie pieczemy około 12-15 minut. Ciasto powinno nabrać koloru.Gdy będzie gotowe, wyjmujemy z piekarnika.Mus malinowy: Maliny przepłukujemy, miksujemy blenderem na gładki płyn i przecedzamy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.Serek śmietankowy ubijamy z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i sokiem z limonki. Następnie dodajemy mus z malin i ręcznie łączymy. Na koniec delikatnie dodajemy śmietankę kremówkę.Gotową masę malinową przekładamy na upieczony, ostudzony spód i wkładamy do lodówki.Po około 1,5 godziny, gdy wierzch nieco zastygnie, układamy maliny. Odstawiamy do lodówki na noc.Podajemy schłodzone.Smacznego!