ßßß
Składniki:2 – 3 porcje200 g pełnoziarnistego makaronu świderkimała cukiniapęczek zielonych szparagów100 – 120 g sera koziego (twardego do starcia)5-6 pieczarek3 ząbki czosnku3 łyżki oliwy2 łyżki orzeszków piniowych1 łyżka masłasólpieprzWykonanie:Wodę gotujemy w garnku, gdy zawrze solimy ją obficie. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cukinię i obrane pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce. Zdrewniałe końce szparagów odcinamy (około 1 cm). Jeśli będzie taka potrzeba szparagi cienko obieramy i kroimy w 4-5 cm kawałki. Orzeszki piniowe chwilę prażymy na suchej patelni.Masło rozgrzewamy na dużej patelni z grubym dnem. Podsmażamy na nim czosnek na średnim ogniu, przez około pół minuty. Dodajemy pokrojone szparagi, cukinię, pieczarki i smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zmniejszamy płomień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy kilka minut, aż cukinia i szparagi będą miękkie. Dodajemy oliwę. Odstawiamy z ognia.Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, dodajemy starty ser (trochę sera odkładamy do posypania dania na talerzu) i starannie, ale delikatnie mieszamy. Próbujemy, czy nie trzeba dodać więcej soli lub pieprzu.Gotowe danie nakładamy na ogrzane talerze . Przed podaniem posypujemy orzeszkami piniowymi oraz resztą koziego sera.Smacznego!Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!