ßßß
Makaron w maślanym sosie z cukinią i miętą, posypany twarogiem i grubo zmielonym pieprzem to potrawa dobra na letni obiad czy lunch, co nie zmienia faktu, że ostatnio jadam ją na śniadanie. I też pasuje.Składniki:1 średniej wielkości cukinia2 łyżki oliwy2 spore ząbki czosnku40 g masła2 garście makaronu (rurki, spaghetti, wstążki)garść listków mięty1/2 szkl. pokruszonego twarogusól, grubo zmielony pieprzPrzygotowanie:1. Cukinię pokroić na plasterki o grubości ok 1 cm, a następnie w paski.2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek, smażyć ok 1 minutę. Dodać cukinię, oprószyć solą, pieprzem i znowu podsmażyć 1-2 minuty.3. Do cukinii dodać połowę masła, wymieszać, dusić ok 10-15 minut.4. W międzyczasie ugotować makaron.5. Pod koniec duszenia dodać do cukinii listki mięty, resztę masła, sól. Wymieszać, zestawić z ognia.6. Połączyć makaron z cukinią, przełożyć na talerze, posypać twarogiem i pieprzem. Podawać na ciepło.