ßßß
Składniki:4 porcje500 g makaronu (użyłam świderki)pęczek zielonych szparagów100 g szynki szwarcwaldzkiej250 g sera twardego dojrzewającego (użyłam Stary Olęder)300 g serka topionego (użyłam Goudy i Edamskiego)330 g śmietanki kremówki200 ml mlekaszklanka świeżej bazyliidwie łyżki oliwy z oliweksólpieprzWykonanie:Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy stwardniałe końce i tniemy na 1,5-2 cm kawałki (grubsze kawałki możemy dodatkowo przeciąż na pół). Szynkę szwarcwaldzką tniemy w paseczki, a ser trzemy na tarce o małych oczkach.Bazylię delikatnie obmywamy, osuszamy i tniemy w paseczki.W niedużym rondlu podgrzewamy śmietankę kremówkę. Dodajemy do nich ser topiony i mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy mleko, dorzucamy starty ser i ponownie mieszamy, aby ser się rozpuścił.Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy szynkę szwarcwaldzką , cały czas mieszając. Odstawiamy z gazu, gdy będzie chrupiąca.W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pokrojone szparagi i obsmażamy przez około 5 minut. Następnie szparagi zalewamy przygotowanym sosem serowym, pieprzymy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy szparagi będą już miękkie odstawiamy z gazu i dodajemy szynkę, bazylię. Dokładnie mieszamy. Po zmieszaniu wszystkich składników w razie potrzeby przyprawiamy solą.Gotowy sos łączymy z makaronem i podajemy.Smacznego!