400 g makaronu200 g szynki w plasterkach100 g startego sera gouda250 g sosu beszamel150 ml mleka200 g serka topionego o smaku śmietankowymposiekany szczypiorekoliwa z oliweksól, pieprzMakaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze osączyć.Sos beszamelowy mieszamy z mlekiem, zagotować. Dodajemy ser topiony, rozpuścić, nie przerywając mieszania, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szynkę kroimy w paski, następnie w kostkę.Formę żaroodporną dokładnie smarujemy oliwą, układamy w niej warstwami makaron i pokrojoną szynkę. Każdą warstwę polewamy małą porcją sosu. Ostatnia warstwa powinna być makaronowa.Pozostałym sosem równomiernie polewamy wierzch zapiekanki. Posypujemy startym serem.Zapiekamy 20 min w 200 st. we wcześnie rozgrzanym piekarniku.Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem