Wykonanie
Składniki:- 800g
zielonych szparagów- 500g
makaronu rurki- 1/4 szklanki
soku z cytryny- 3 łyżki
masła- 3/4 szklanki
śmietanki 30%- świeżo starty twardy
ser do posypania-
bazylia-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Szparagi oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uwaga by nie rozgotować).2.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.3. Do garnka wkładamy
masło i
śmietanę, gotujemy, aż
masło się rozpuści, następnie dodajemy
sok z cytryny, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
bazylią, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.4.
Makaron mieszamy z sosem i ugotowanymi
szparagami (można odłożyć kilka do dekoracji), chwilę, podgrzewamy, mieszając, by smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy
startym serem.