ßßß Cookit - przepis na Pappardelle ze szparagami

Pappardelle ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Nie wiem czy wiecie, ale dzisiaj rozpoczęła się organizowana przeze mnie durszlakowa akcja "Uwielbiam szparagi !". W związku z tym będzie sporo przepisów na szparagi w tym miesiącu, bo ja naprawdę je uwielbiam. Kiedy tylko na bazarach pojawiają się szparagi, pojawiają się przed nami nieskończone możliwości, jakie można z nich przygotować.
Dziś poddaje Wam przepis na pappardelle ze szparagami. Pyszne, wiosenne danie ze szparagów, z dodatkiem sera pecorino. Danie można łatwo i szybko przygotować na obiad w środku tygodnia. Proponuję wykorzystać szerokie wstążki pappardelle.
Składniki na 4 osoby:
pęczek zielonych szparagów
300 g makaronu pappardelle
80 gr sera pecorino
40 masła
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy woda się gotuje, myjemy szparagi. Odcinamy twarde końcówki. Obieramy szparagi.
Zamiast kroić szparagi, obieramy je obieraczką do warzyw, w ten sposób wyjdą nam paseczki takie jak makaron pappardelle.
Musimy zobaczyć ile czasu nam trzeba na gotowanie makaronu, mój potrzebował 6 minut, więc po 4 minutach do tej samej wody co się gotuje makaron wrzucamy szparagi i gotujemy razem.
Obieramy ser pecorino obieraczką do warzyw.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowany makaron ze szparagami i mieszamy z masłem.
Dolewamy pół szklanki wody, ser pecorino, zostawiamy trochę do posypania i podgrzewamy razem. Ser wtedy fajnie się rozpuści z masłem. Poddajemy od razu.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/04/pappardelle-ze-szparagami.html