Wykonanie
Nie wiem czy wiecie, ale dzisiaj rozpoczęła się organizowana przeze mnie durszlakowa akcja "Uwielbiam
szparagi !". W związku z tym będzie sporo przepisów na
szparagi w tym miesiącu, bo ja naprawdę je uwielbiam. Kiedy tylko na bazarach pojawiają się
szparagi, pojawiają się przed nami nieskończone możliwości, jakie można z nich przygotować.Dziś poddaje Wam przepis na pappardelle ze
szparagami. Pyszne, wiosenne danie ze
szparagów, z dodatkiem
sera pecorino. Danie można łatwo i szybko przygotować na obiad w środku tygodnia. Proponuję wykorzystać szerokie wstążki pappardelle.
Składniki na 4 osoby:pęczek
zielonych szparagów300 g
makaronu pappardelle80 gr
sera pecorino40
masłasól i
pieprzPrzygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy
woda się gotuje, myjemy
szparagi. Odcinamy twarde końcówki. Obieramy
szparagi.
Zamiast kroić
szparagi, obieramy je obieraczką do warzyw, w ten sposób wyjdą nam paseczki takie jak
makaron pappardelle.
Musimy zobaczyć ile czasu nam trzeba na gotowanie
makaronu, mój potrzebował 6 minut, więc po 4 minutach do tej samej
wody co się gotuje
makaron wrzucamy
szparagi i gotujemy razem.
Obieramy
ser pecorino obieraczką do warzyw.
W międzyczasie na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy ugotowany
makaron ze
szparagami i mieszamy z
masłem.
Dolewamy pół szklanki
wody,
ser pecorino, zostawiamy trochę do posypania i podgrzewamy razem.
Ser wtedy fajnie się rozpuści z
masłem. Poddajemy od razu.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)