Wykonanie
Uwielbiam hiszpańską kuchnię! Świeże
owoce morza,
ryby, które aż pachną świeżością w sklepach! Nie to co u nas :/ A
sery,
dojrzewająca szynka jamon.. i pyszna
kiełbasa chorizo! Mhmmm :) Tak się składa, że część rodziny mojego
męża mieszka w Hiszpanii i razem co roku staramy się ich tam odwiedzać. Oczywiście z każdej wyprawy przywożę sobie tyle składników ile tylko uda mi się wepchać
między ciuchy w bagażu podręcznym ;) Pomysł na „jednoblachowy” obiad w hiszpańskim stylu podrzuciła Nigella.
Ziemniaki,
kurczak i przepyszne
paprykowe chorizo… Niebo w gębie :) Do tego, w przygotowanie tej potrawy nie trzeba wkładać prawie żadnego wysiłku! :)

Składniki:3 porcje8
udek z kurczak (ze skórą)500 g kiełbasek chorizo (w całości jeśli są małe, pokrojone na 4 cm kawałki jeśli są większe)650 g
młodych ziemniaków2 średnie
czerwone cebule1,5 łyżeczki
suszonego oreganostarta skórka z 1
pomarańczy2 łyżki
oliwyWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
Ziemniaki przekrawamy na pół, a
kiełbaski chorizo delikatnie nacinamy w poprzek. Jedną łyżkę
oliwę wlewamy do płytkiej blachy do pieczenia. Skórę
kurczaka smarujemy drugą łyżką
oliwy i układamy skórą do góry na blaszce. Pomiędzy udka układamy
kiełbaski chorizo i
ziemniaki. Posypujemy
cebulą i
oregano. Ścieramy skórkę z
pomarańczy nad blachą. Pieczemy około 60 minut, a po upływie 30 minut polewamy zawartość wypływającym sosem o ciemno
pomarańczowym kolorze. Gotowe! Smacznego :)