Wykonanie
Bez wątpienia jest to danie ekspresowe, jednogarnkowe i doskonałe w smaku. Przepis pochodzi z programu telewizyjnego Nigelli Lawson. Chorizo to tradycyjna
kiełbasa hiszpańska robiona z
wieprzowiny. Chorizo charakteryzuje się mocnym zapachem. Najbardziej popularne odmiany to chorizo z
chili oraz chorizo z
papryką. Dzięki aromatom tej
kiełbasy nie ma potrzeby używania wielu przypraw. Polecam i życzę smacznego.
Składniki:( na 4 osoby )- 4
udka kurczaka,- 2-3
ziemniaki na osobę (najlepiej
młode ziemniaczki)- 2 duże lub 3 małe
czerwone cebule,- 20 dag
kiełbasy chorizo- łyżka
suszonego oregano,-
oliwa,-
sól i
pieprz,Sposób wykonania:
mięso płuczemy, osuszamy i oprószamy
solą i
pieprzem,
ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub grube plastry,
cebulę obieramy i kroimy w ósemki,dno naczynia żaroodpornego skrapiamy delikatnie
oliwą i układamy chorizo, następnie wkładamy
udka kurczaka a pomiędzy „upychamy”
ziemniaki i
cebulę, całość posypujemy
oregano,wierzch delikatnie skrapiamy
oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220˚C na godzinę.
Inne propozycje:
Udka kurczaka w pomidorach z chorizo i
cieciorkąUdka kurczaka z
pieczarkami i
pomidorami z
tymiankiemUdka kurczaka z warzywami - szybko i smacznie