Wykonanie
Znacie carpaccio? Cieniutkie plasterki surowej
wołowiny królują na wystawnych stołach i dogadzają wyrafinowanym gustom. A ja mam dla Was tańszą ale równie pyszną wersję :) Jako, że zbliżają się Święta, chciałabym zaprosić Was na carpaccio z
buraków lub jak niektórzy mówią – buraccio ;) Pomyślicie,
burak w plasterkach, co w tym nadzwyczajnego. A okazuje się, że pieczenie go z
płatkami chili i
oliwą już na tym etapie nadaje mu unikalnego aromatu. Okrasa z
sera pleśniowego, kawałków
orzechów pekan i siekanej
natki pietruszki smak potęguje jeszcze bardziej. Okazuje się, że smaczne carpaccio nie musiało biegać po
polu, wystarczy że w nim rosło ;)
Składniki:1-2 porcje1 duży
burak25 g
sera pleśniowego z niebieską pleśnią20 g
orzechów pekanpół łyżeczki posiekanej
natki pietruszkioliwa z prażonych
orzechów włoskichzmielone
płatki chili (do
buraka)
oliwa zwykła (do spryskania folii)Wykonanie:Folię aluminiową spryskujemy
oliwą posypujemy
płatkami chili i zawijamy w nią umytego
buraka. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy około 60-70 minut. Powinien być al dente.
Buraka obieramy i cienko kroimy w plasterki (niemal półprzezroczyste).
Ser pleśniowy kruszymy lub ścieramy na tarce.
Orzechy pekan prażymy na suchej patelni, po czym kroimy na mniejsze cząstki.Na talerzyku układamy plasterki
buraka, tak aby na siebie delikatnie nachodziły. Posypujemy
serem pleśniowym,
orzechami pekan i
natką pietruszki. Na koniec skrapiamy
oliwą z prażonych
orzechów włoskich i podajemy.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ