ßßß
Składniki:1-2 porcje1 duży burak25 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią20 g orzechów pekanpół łyżeczki posiekanej natki pietruszkioliwa z prażonych orzechów włoskichzmielone płatki chili (do buraka)oliwa zwykła (do spryskania folii)Wykonanie:Folię aluminiową spryskujemy oliwą posypujemy płatkami chili i zawijamy w nią umytego buraka. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy około 60-70 minut. Powinien być al dente.Buraka obieramy i cienko kroimy w plasterki (niemal półprzezroczyste).Ser pleśniowy kruszymy lub ścieramy na tarce. Orzechy pekan prażymy na suchej patelni, po czym kroimy na mniejsze cząstki.Na talerzyku układamy plasterki buraka, tak aby na siebie delikatnie nachodziły. Posypujemy serem pleśniowym, orzechami pekan i natką pietruszki. Na koniec skrapiamy oliwą z prażonych orzechów włoskich i podajemy.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ