Wykonanie
Uwielbiam wszelkiej
maści sery... pleśniowe, żółte, długodojrzewające, kozie, z dodatkami i bez. Na hasło "deska
serów" moje ślinianki od razu zaczynają pracować i niemal natychmiast robię się głodna. Lubię także
sery w całkiem innym wydaniu np. zapieczone na chrupiącym
pieczywie. Grzanki z tego z przepisu to idealny dodatek do lampki
wina. Aby wzbogacić ich smak, po zapieczeniu możecie położyć na wierzchu plaster
gruszki lub kawałek
winogrona. To idealna przekąska na imprezę lub jako starter przed głównym daniem podczas kolacji. Jej przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu, więc możecie przygotować ją nawet wtedy, gdy goście wpadną bez zapowiedzi.
Składniki:1
bagietka200 g ulubionego
sera pleśniowego (u mnie lazur)garść posiekanych
orzechów włoskichdo dekoracji
natka pietruszkiPrzygotowanie:
Ser pleśniowy wyciągamy wcześniej z lodówki, aby zmiękł, a następnie kroimy go w plastry.
Bagietkę kroimy na małe kromki i układamy na niej
ser oraz posiekane
orzechy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekamy do momentu, aż
pieczywo ładnie się przyrumieni i
ser będzie rozpuszczony. Po wyjęciu z piekarnika grzanki dekorujemy
natką pietruszki.Smacznego!