ßßß
Składniki:2-4 porcje w zależności od głodu2 bagietki na zakwasie długości około 30 cm250g pieczarek brunatnychpół białej cebulipół pęczku koperkułyżeczka świeżego tymianku2 ząbki czosnkugarść mozzarelliszczyptę grana padano do posypania po upieczeniu2 łyżki oliwy (plus odrobinę do skropienia bagietek)pieprzsólWykonanie:Pieczarki obieramy ze skórki, nóżki obskrobujemy (nie myjemy). Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (z termoobiegiem). Wstawiamy przekrojone bagietki skropione oliwą (na około 5 -7 minut). Podczas pieczenia się bagietek i przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (uważamy przy tym, aby nie zbrązowiał, gdyż będzie wtedy gorzki), dorzucamy pieczarki, koperek i tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy mozzarellę i mieszamy, aby pieczarki się nią obkleiły. Gdy bagietki się już upieką nakładamy na nie ciepły pieczarkowy farsz. Posypujemy świeżo startym grana padano i zapiekamy jeszcze razem kila minut. Bon apetit! :)