Wykonanie
HomeDANIA GŁÓWNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEgołąbki z
kaszą gryczaną
Polecam przepis na gołąbki z
kaszą gryczaną i
grzybami suszonymi..Potrawa nie tylko na Wigilię ale także miła odmiana dla tradycyjnych gołąbków..Produkty:1
włoska kapusta /średnia/1 woreczek
kaszy gryczanej20 dag
suszonych grzybów można dodać + 20 dag pieczarek/wówczas można dodać mniej
grzybów suszonych..1
cebula2
jajka1-2 łyżki
masłasól.
pieprzdodatkowo
sos grzybowy..2 łyżki
masła1 łyżka
mąkisól.
pieprz2 łyzki
śmietanyWykonanie:
Grzyby suszone płuczemy i moczymy minimum 1 h przed gotowaniem..Gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu z
solą na tyle by powstało nam dość dużo
wywaru grzybowego..
Grzyby odcedzamy
wodę dzielimy na trzy części i jedną część dajemy do garnka wlewamy nieco
wody solimy jeżeli jest mało słona dajemy łyżeczkę
wegety i woreczek z
kaszą i gotujemy 25 minut od zagotowania na małym ogniu..
Cebulę oraz
grzyby drobno kroimy.. na rozgrzany tłuszcz dajemy
cebulkę szklimy.Następnie pokrojone
grzyby..+ ewentualnie
pieczarki.Smażymy około 5 minut..doprawiamy
solą i
pieprzem..Do miski wkładamy ugotowany i przestudzona
kaszę gryczaną.dodajemy przesmażone
grzyby z
cebulką ..wbijamy dwa
jajka i ewentualnie doprawiamy
solą i
pieprzem..Z
kapusty wycinamy głąb i parzymy /identycznie jak na zwykłę gołabki..Na każdy liść nakładamy farsz ..zwijamy..ciasno układamy w żaro naczyniu..na dnie dając trochę
masła i liście..Przykrywamy liśćmi i trochę
masła..zalewamy
wywarem z
grzybów 1 częścią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 h..Sos:
Masło roztapiamy .dajemy
mąkę mieszamy i wykonujemy klasyczną zasmażkę .zalewamy
wywarem z
grzybów ..na końcu dodajemy
śmietanę zahartowaną gorącym sosem..Gołąbki podajemy polane
sosem grzybowym ..Powiązany przepis:wiśniowa panienka
sałatka z
tuńczykiemWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
