ßßß Cookit - przepis na lin smażony w śmietanie

lin smażony w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Home
RYBY / OWOCE MORZA
lin smażony w śmietanie
Polecam przepis na lina w śmietanie..Przepyszny ..danie na prawdę ,którym można zaskoczyć..
Produkty:
około 1 kg lina
śmietana – szklanka
cebula – 2 średnie
masło – pół kostki [12 dag]
oliwa – 2 łyżki
sól
pieprz
dużo, ale to naprawdę dużo natki pietruszki
Wykonanie:
Potrawę zaczynam od dokładnego oczyszczenia ryb – patroszenia jej, dokładnie mycie, odcinam głowę i kroję na dzwonka o grubości około 3 centymetrów. Rybę należy osolić i skropić delikatnie sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy znaczną ilość masła, dodajemy odrobinę oliwy i tu, uwaga, wrzucam łyżeczkę mielonego czarnego pieprzu – podsmażam pieprz przez chwilę – aż wydobędzie się z niego intensywny aromat.
Na tak podsmażony pieprz wkładamy rybę. Smażymy ją z każdej strony na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy cebulkę pokrojona w drobną kostkę i smażę przez chwilę. Kiedy ryba lekko się zbrązowi, zestawiamy patelnię z ognia i zalewamy potrawę tłustą śmietanąśmietany nie żałuję – powinna prawie przykrywać rybę. Patelnię znowu zestawiamy z ognia, który zmniejszam do minimum. Potrawę przykrywamy i dusimy około 20 minut.
Kiedy ryba bardzo miękka, a śmietana zmniejszy swoją objętość o jedną trzecią, potrawa jest gotowa.
Rybę wykładamy na talerz, polewamy obficie sosem, i posypujemy dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki.
Powiązany przepis:
pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami
zrazy wołowe w sosie grzybowym
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/lin-smazony-w-smietanie