Wykonanie
HomeRYBY /
OWOCE MORZAlin smażony w
śmietanie
Polecam przepis na
lina w
śmietanie..Przepyszny ..danie na prawdę ,którym można zaskoczyć..Produkty:około 1 kg
linaśmietana – szklanka
cebula – 2 średnie
masło – pół kostki [12 dag]
oliwa – 2 łyżki
sólpieprzdużo, ale to naprawdę dużo
natki pietruszkiWykonanie:Potrawę zaczynam od dokładnego oczyszczenia ryb – patroszenia jej, dokładnie mycie, odcinam głowę i kroję na dzwonka o grubości około 3 centymetrów.
Rybę należy osolić i skropić delikatnie
sokiem z cytryny.Na patelni rozgrzewamy znaczną ilość
masła, dodajemy odrobinę
oliwy i tu, uwaga, wrzucam łyżeczkę mielonego
czarnego pieprzu – podsmażam
pieprz przez chwilę – aż wydobędzie się z niego intensywny aromat.Na tak podsmażony
pieprz wkładamy
rybę. Smażymy ją z każdej strony na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy
cebulkę pokrojona w drobną kostkę i smażę przez chwilę. Kiedy
ryba lekko się zbrązowi, zestawiamy patelnię z ognia i zalewamy potrawę tłustą
śmietaną –
śmietany nie żałuję – powinna prawie przykrywać
rybę. Patelnię znowu zestawiamy z ognia, który zmniejszam do minimum. Potrawę przykrywamy i dusimy około 20 minut.Kiedy
ryba bardzo miękka, a
śmietana zmniejszy swoją objętość o jedną trzecią, potrawa jest gotowa.
Rybę wykładamy na talerz, polewamy obficie sosem, i posypujemy dużą ilością drobno pokrojonej
natki pietruszki.Powiązany przepis:pałki z
kurczaka pieczone z
ziemniakamizrazy wołowe w
sosie grzybowymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
