Wykonanie
Jajecznica jajecznicy nierówna. Jeśli chcesz, by Twoja była wyjątkowo smaczna, skorzystaj z tych rad.
1)Im wyższa jakość jaj, tym lepsza jajecznica.2)Idealna jajecznica powinna być robiona na
maśle.Ma ono kapitalny wpływ na jej smak. Jeśli robisz jajecznicę na
boczku, odrobina
masła nie przeszkadza – więcej: dodatkowo podnosi walory tego dania.3)Można przyjąć, że nadwa
jajka dajemy ćwierć pokrojonej w kostkę
cebuli. Jajecznica będzie jeszcze lepsza, gdy dodamy do niej odrobinę
czosnku.4)Jeśli robisz jajecznicę z
boczkiem, pamiętaj, że nie należy go mieszać w trakcie smażenia, bo uwalnia się zawarta w nim
woda i zamiast chrupiących skwarków wychodzi
boczek duszony. Alternatywą dla
boczku może być też
szynka lub małe kawałki
wołowiny. Pamiętaj –
jajka wbijamy na sam koniec, gdy wszystkie dodatkowe składniki na patelni są już gotowe.5)Po wbiciu jaj na patelnię, pozwól im się nieco ściąć, a dopiero
potem mieszaj. Jajecznica będzie dzięki temu wyglądała bardziej apetycznie. Zdejmij ją z patelni, gdy jest jeszcze wilgotna. Nie ma nic gorszego niż przesadnie wysmażone
jaja.6)Pamiętaj o takich dodatkach, jak siekany
szczypiorek lubpietruszka – idealnie dopełniają smak jajecznicy.7)Jajecznicy nie trzeba solić. Jeśli jednak bardzo Ci na tym zależy,
posól ją dopiero na talerzu.8)Jajecznica doskonale komponuje się z
cukinią,
wołowiną,
pomidorami i
papryką chili. Jeśli dodajesz
cukinię,
paprykę chili czy
mięso – najpierw je podsmaż,
potem dodaj
jajka. Jeśli dodajesz
pomidory – najpierw podsmaż
jajka, zaś pokrojone w kostkę
pomidory dodaj na koniec – wystarczy, żeby się zagrzały.