ßßß Cookit - przepis na Toscatårta – szwedzkie ciasto migdałowe…

Toscatårta – szwedzkie ciasto migdałowe…

nazwa

Wykonanie

Macie tak czasem, że wymyślne ciasto, do pieczenia którego zabieracie się z drżącymi rękoma wychodzi za pierwszym razem, a najprostsze z prostych za nic się nie udaje? Mi zdarza się to aż nazbyt często i chyba już nikogo w domu nie dziwi ;) Dzisiejsze piekłam dwa razy, bo pierwsze trochę się przypiekło. Bywam niestety bardzo roztargniona :]
Bez obaw, nie zmarnowało się, zostało zjedzone do ostatniego okruszka; było zbyt smaczne, żeby je wyrzucać :)
Toscatårta to bardzo popularne w Szwecji ciasto, które może wygląda pospolicie, ale jest naprawdę wyjątkowe. Wilgotne, aromatyczne ciasto ucierane, pokrywa chrupiąca warstwa maślano-migdałowa, od której ciężko się oderwać. Smakuje wspaniale z kawą lub aromatyczną herbatą. Spróbujcie, nie zawiedziecie się :) Jeżeli wszystkie szwedzkie słodkości są tak apetyczne, to chyba zacznę odwiedzać Ikeę nie tylko dla domowych gadżetów ;P
Polecam :)
* źródło: „Cakes” Rachel Allen
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
75g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
3 duże jajka
150g drobnego cukru do wypieków
150g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
50g niesolonego masła
120g płatków migdałowych (w oryginale 100g)
50g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki mąki
3 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie:
Jajka oraz cukier umieść w misie miksera i ucieraj około 7 minut, aż powstanie jasna, gęsta masa. Przesiej do misy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej ekstrakt waniliowy, mleko oraz przestudzone masło i wmieszaj delikatnie do masy jajecznej (najlepiej zrobić to szpatułką).
Wlej ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 30 – 35 minut.
Pod koniec pieczenia (gdy ciasto będzie w piecu mniej więcej pół godziny) przygotuj warstwę migdałową.
Masło umieść w rondlu o grubym dnie i roztop na małym ogniu. Gdy się rozpuści, dodaj pozostałe składniki (płatki migdałowe, mąkę, kremówkę, cukier oraz ekstrakt waniliowy) i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około minutę.
Ciasto wyjmij z pieca i wylej na nie gotową masę migdałową. Podnieś temperaturę piekarnika do 200°C i piecz ciasto przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy warstwa migdałowa się zrumieni.
Upieczone ciasto studź przez 10 minut w formie, po czym uwolnij delikatnie z formy i wystudź całkowicie na kratce.
Podawaj samo lub ze świeżymi malinami.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/05/11/toscatarta-szwedzkie-ciasto-migdalowe