Wykonanie

Macie tak czasem, że wymyślne ciasto, do pieczenia którego zabieracie się z drżącymi rękoma wychodzi za pierwszym razem, a najprostsze z prostych za nic się nie udaje? Mi zdarza się to aż nazbyt często i chyba już nikogo w domu nie dziwi ;) Dzisiejsze piekłam dwa
razy, bo pierwsze trochę się przypiekło. Bywam niestety bardzo roztargniona :]Bez obaw, nie zmarnowało się, zostało zjedzone do ostatniego okruszka; było zbyt smaczne, żeby je wyrzucać :)Toscatårta to bardzo popularne w Szwecji ciasto, które może wygląda pospolicie, ale jest naprawdę wyjątkowe. Wilgotne, aromatyczne ciasto ucierane, pokrywa chrupiąca warstwa
maślano-migdałowa, od której ciężko się oderwać. Smakuje wspaniale z
kawą lub aromatyczną
herbatą. Spróbujcie, nie zawiedziecie się :) Jeżeli wszystkie szwedzkie słodkości są tak apetyczne, to chyba zacznę odwiedzać Ikeę nie tylko dla domowych gadżetów ;PPolecam :)* źródło: „Cakes” Rachel AllenSkładniki na tortownicę o średnicy 23cm:75g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonego3 duże
jajka150g drobnego
cukru do wypieków150g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3 łyżki
mlekaDodatkowo:50g niesolonego
masła120g
płatków migdałowych (w oryginale 100g)50g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
mąki3 łyżki
śmietany kremówkiWykonanie:
Jajka oraz
cukier umieść w misie miksera i ucieraj około 7 minut, aż powstanie jasna, gęsta masa. Przesiej do misy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, wlej ekstrakt
waniliowy,
mleko oraz przestudzone
masło i wmieszaj delikatnie do masy jajecznej (najlepiej zrobić to szpatułką).Wlej ciasto do tortownicy wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 30 – 35 minut.Pod koniec pieczenia (gdy ciasto będzie w piecu mniej więcej pół godziny) przygotuj warstwę
migdałową.
Masło umieść w rondlu o grubym dnie i roztop na małym ogniu. Gdy się rozpuści, dodaj pozostałe składniki (
płatki migdałowe,
mąkę, kremówkę,
cukier oraz ekstrakt
waniliowy) i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około minutę.Ciasto wyjmij z pieca i wylej na nie gotową masę
migdałową. Podnieś temperaturę piekarnika do 200°C i piecz ciasto przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy warstwa migdałowa się zrumieni.Upieczone ciasto studź przez 10 minut w formie, po czym uwolnij delikatnie z formy i wystudź całkowicie na kratce.Podawaj samo lub ze świeżymi
malinami.Smacznego :)