Wykonanie
Są przepisy, do których wracam kilka
razy w roku. W sezonie
malinowym nie mogłoby się obejść bez cupcakes z
malinami.Zaczęły się już
maliny i oto moja pierwsza propozycja w tym roku z tymi
owocami.Cupcakes z
malinami to wypiek, który robię kilka
razy w miesiącu, szczególnie wtedy, gdy mam ochotę na coś słodkiego, a zarazem szybkiego, tak jak dziś.Dla mnie jedne z najlepszych. Nie są za suche ani zbyt mokre. W sam raz.Zapraszam ;-)
Składniki na 20 sztuk(w zależności od wielkości papilotek):100 g
masła80 g
cukru250 g
mąki pszennej2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia180 ml letniego
mlekamaliny (po 3 lub 4 do jednej babeczki)Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Blaszkę do muffinów wykładamy papilotkami.
Masło o temperaturze pokojowej razem z
cukrem ucieramy na jednolitą masę.Gdy masa będzie jednolita dodajemy przesianą
mąkę pszenną i
proszek do pieczenia.
Następnie dodajemy
jajka i za każdym razem dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy powoli
mleko i mieszamy aż masa będzie jednolita.Wypełniamy
ciastem papilotki do 2/3 ich pojemności,
do każdej wkładamy po 3 - 4
maliny wciskając je w ciasto do połowy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 - 20 minut, aż urosną lub aż patyczek wetknięty w środek będzie już suchy - należy uważać, aby nie przepiec babeczek, lepiej wyjąć je wcześniej, jeszcze zastygną.Wyciągamy z piekarnika i ustawiamy na kratce, studzimy.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)