Wykonanie

Wspaniały tort
kokosowy z przepisu Doroty z Moich Wypieków, który zrobiłam na specjalne życzenie koleżanki.Tort jest przepyszny i ładnie wygląda, a jego wykonanie nie jest skomplikowane. Podstawą jest bardzo popularny
biszkopt rzucany, w tym przypadku wzbogacony dodatkiem
gorzkiej czekolady i nasączony
wodą kokosową z dodatkiem
likieru (w wersji dla dzieci radzę z niego zrezygnować). Do tego apetyczna i genialna w swej prostocie masa kokosowa oraz
truskawkowy dżem. Niebo w gębie :)Coś dla wielbicieli
kokosa i nie tylko. W sam raz na urodziny, komunię, czy spotkanie w gronie rodziny.Polecam :)Składniki:
Biszkopt:5 dużych
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
kakao50g
gorzkiej czekolady (70%
kakao)* wszystkie składniki na
biszkopt powinny być w temperaturze pokojowejKrem:2 puszki
mleka kokosowego (po 400g)750g
serka mascarpone1/3 – 1/2 szklanki
cukru pudru (do smaku)1 szklanka
wiórków kokosowych2 łyżki
likieru kokosowego* wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzoneNasączenie:
woda kokosowa3 łyżki
likieru kokosowegoDodatkowo:340g
dżemu truskawkowego (powinien być dobrej jakości, z dużą ilością
truskawek, choć najlepsza byłaby tu moim zdaniem frużelina truskawkowa albo domowa
konfitura)świeże
truskawki i
wiórki kokosowe do dekoracjiWykonanie:
Mąkę oraz
kakao przesiej i odłóż na bok.
Czekoladę zetrzyj i wmieszaj do
mąki.Oddziel
białka jaj od
żółtek i ubijaj, pod koniec dodając łyżka po łyżce
cukier (uważaj by nie przebić
białek, bo podejdą
wodą).Cały czas ubijając dodawaj po kolei
żółtka.Na koniec wsyp do masy jajecznej mieszankę
mąki z
kakao i
czekoladą i delikatnie wymieszaj szpatułką tak, by masa nie osiadła.Przelej ciasto do okrągłej formy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).Piecz przez 35 – 40 minut w temperaturze 160 – 170°C, do suchego patyczka (ja piekłam w 170°C i
biszkopt był gotowy po 30 minutach).Po wyjęciu z pieca upuść formę z
biszkoptem na podłogę z wysokości około 60cm (najlepiej podłożyć sobie ściereczkę, żeby nie uszkodzić podłogi lub formy). Studź w formie, w uchylonym piekarniku. Dopiero po całkowitym przestygnięciu wyjmij ciasto z formy.Gdy
biszkopt będzie już gotowy przekrój go na trzy blaty i zajmij się przygotowaniem kremu.Puszki z
mlekiem kokosowym odwróć do góry nogami i otwórz. Zlej
wodę kokosową, która będzie na wierzchu, a pozostałą na dnie gęstą
śmietankę przełóż do misy miksera.Włóż do misy również
mascarpone,
cukier puder oraz
wiórki kokosowe i
likier. Zmiksuj wszystko do połączenia.Do odlanej
wody kokosowej dodaj
likier i wymieszaj dokładnie.Ułóż pierwszy blat
biszkoptowy na talerzu lub paterze i nasącz
wodą kokosową z dodatkiem
likieru. Posmaruj połową
dżemu truskawkowego i posmaruj około 1/4 kremu.Przykryj drugim blatem, który również nasącz, posmaruj resztą
dżemu i wyłóż na niego kolejną porcję kremu.Na wierzch ułóż kolejny blat
biszkoptowy. Nasącz go dokładnie
wodą kokosową z
likierem.Górę i boki
tortu posmaruj dokładnie pozostałym kremem i obsyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj świeżymi
truskawkami.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)