ßßß Cookit - przepis na Tort kokosowo-truskawkowy…

Tort kokosowo-truskawkowy…

nazwa

Wykonanie

Wspaniały tort kokosowy z przepisu Doroty z Moich Wypieków, który zrobiłam na specjalne życzenie koleżanki.
Tort jest przepyszny i ładnie wygląda, a jego wykonanie nie jest skomplikowane. Podstawą jest bardzo popularny biszkopt rzucany, w tym przypadku wzbogacony dodatkiem gorzkiej czekolady i nasączony wodą kokosową z dodatkiem likieru (w wersji dla dzieci radzę z niego zrezygnować). Do tego apetyczna i genialna w swej prostocie masa kokosowa oraz truskawkowy dżem. Niebo w gębie :)
Coś dla wielbicieli kokosa i nie tylko. W sam raz na urodziny, komunię, czy spotkanie w gronie rodziny.
Polecam :)
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
50g gorzkiej czekolady (70% kakao)
* wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej
Krem:
2 puszki mleka kokosowego (po 400g)
750g serka mascarpone
1/3 – 1/2 szklanki cukru pudru (do smaku)
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego
* wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzone
Nasączenie:
woda kokosowa
3 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo:
340g dżemu truskawkowego (powinien być dobrej jakości, z dużą ilością truskawek, choć najlepsza byłaby tu moim zdaniem frużelina truskawkowa albo domowa konfitura)
świeże truskawki i wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę oraz kakao przesiej i odłóż na bok.
Czekoladę zetrzyj i wmieszaj do mąki.
Oddziel białka jaj od żółtek i ubijaj, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier (uważaj by nie przebić białek, bo podejdą wodą).
Cały czas ubijając dodawaj po kolei żółtka.
Na koniec wsyp do masy jajecznej mieszankę mąki z kakao i czekoladą i delikatnie wymieszaj szpatułką tak, by masa nie osiadła.
Przelej ciasto do okrągłej formy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
Piecz przez 35 – 40 minut w temperaturze 160 – 170°C, do suchego patyczka (ja piekłam w 170°C i biszkopt był gotowy po 30 minutach).
Po wyjęciu z pieca upuść formę z biszkoptem na podłogę z wysokości około 60cm (najlepiej podłożyć sobie ściereczkę, żeby nie uszkodzić podłogi lub formy). Studź w formie, w uchylonym piekarniku. Dopiero po całkowitym przestygnięciu wyjmij ciasto z formy.
Gdy biszkopt będzie już gotowy przekrój go na trzy blaty i zajmij się przygotowaniem kremu.
Puszki z mlekiem kokosowym odwróć do góry nogami i otwórz. Zlej wodę kokosową, która będzie na wierzchu, a pozostałą na dnie gęstą śmietankę przełóż do misy miksera.
Włóż do misy również mascarpone, cukier puder oraz wiórki kokosowe i likier. Zmiksuj wszystko do połączenia.
Do odlanej wody kokosowej dodaj likier i wymieszaj dokładnie.
Ułóż pierwszy blat biszkoptowy na talerzu lub paterze i nasącz wodą kokosową z dodatkiem likieru. Posmaruj połową dżemu truskawkowego i posmaruj około 1/4 kremu.
Przykryj drugim blatem, który również nasącz, posmaruj resztą dżemu i wyłóż na niego kolejną porcję kremu.
Na wierzch ułóż kolejny blat biszkoptowy. Nasącz go dokładnie wodą kokosową z likierem.
Górę i boki tortu posmaruj dokładnie pozostałym kremem i obsyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj świeżymi truskawkami.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/04/03/tort-kokosowo-truskawkowy