ßßß
Wspaniały tort kokosowy z przepisu Doroty z Moich Wypieków, który zrobiłam na specjalne życzenie koleżanki.Tort jest przepyszny i ładnie wygląda, a jego wykonanie nie jest skomplikowane. Podstawą jest bardzo popularny biszkopt rzucany, w tym przypadku wzbogacony dodatkiem gorzkiej czekolady i nasączony wodą kokosową z dodatkiem likieru (w wersji dla dzieci radzę z niego zrezygnować). Do tego apetyczna i genialna w swej prostocie masa kokosowa oraz truskawkowy dżem. Niebo w gębie :)Coś dla wielbicieli kokosa i nie tylko. W sam raz na urodziny, komunię, czy spotkanie w gronie rodziny.Polecam :)Składniki:Biszkopt:5 dużych jajek3/4 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki kakao50g gorzkiej czekolady (70% kakao)* wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowejKrem:2 puszki mleka kokosowego (po 400g)750g serka mascarpone1/3 – 1/2 szklanki cukru pudru (do smaku)1 szklanka wiórków kokosowych2 łyżki likieru kokosowego* wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzoneNasączenie:woda kokosowa3 łyżki likieru kokosowegoDodatkowo:340g dżemu truskawkowego (powinien być dobrej jakości, z dużą ilością truskawek, choć najlepsza byłaby tu moim zdaniem frużelina truskawkowa albo domowa konfitura)świeże truskawki i wiórki kokosowe do dekoracjiWykonanie:Mąkę oraz kakao przesiej i odłóż na bok.Czekoladę zetrzyj i wmieszaj do mąki.Oddziel białka jaj od żółtek i ubijaj, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier (uważaj by nie przebić białek, bo podejdą wodą).Cały czas ubijając dodawaj po kolei żółtka.Na koniec wsyp do masy jajecznej mieszankę mąki z kakao i czekoladą i delikatnie wymieszaj szpatułką tak, by masa nie osiadła.Przelej ciasto do okrągłej formy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).Piecz przez 35 – 40 minut w temperaturze 160 – 170°C, do suchego patyczka (ja piekłam w 170°C i biszkopt był gotowy po 30 minutach).Po wyjęciu z pieca upuść formę z biszkoptem na podłogę z wysokości około 60cm (najlepiej podłożyć sobie ściereczkę, żeby nie uszkodzić podłogi lub formy). Studź w formie, w uchylonym piekarniku. Dopiero po całkowitym przestygnięciu wyjmij ciasto z formy.Gdy biszkopt będzie już gotowy przekrój go na trzy blaty i zajmij się przygotowaniem kremu.Puszki z mlekiem kokosowym odwróć do góry nogami i otwórz. Zlej wodę kokosową, która będzie na wierzchu, a pozostałą na dnie gęstą śmietankę przełóż do misy miksera.Włóż do misy również mascarpone, cukier puder oraz wiórki kokosowe i likier. Zmiksuj wszystko do połączenia.Do odlanej wody kokosowej dodaj likier i wymieszaj dokładnie.Ułóż pierwszy blat biszkoptowy na talerzu lub paterze i nasącz wodą kokosową z dodatkiem likieru. Posmaruj połową dżemu truskawkowego i posmaruj około 1/4 kremu.Przykryj drugim blatem, który również nasącz, posmaruj resztą dżemu i wyłóż na niego kolejną porcję kremu.Na wierzch ułóż kolejny blat biszkoptowy. Nasącz go dokładnie wodą kokosową z likierem.Górę i boki tortu posmaruj dokładnie pozostałym kremem i obsyp wiórkami kokosowymi. Udekoruj świeżymi truskawkami.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)