ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa inna niż wszystkie…

Babka cytrynowa inna niż wszystkie…

nazwa

Wykonanie

Oficjalnie rozpoczął się dziś w mojej kuchni sezon na baby, babki i babeczki :)
Wiele osób za babkami nie przepada zarzucając im kaloryczność, suchość, nijakość… Najwyraźniej nie próbowali jeszcze babki z tego przepisu ;)
Zdecydowanie najlepsza babka cytrynowa, jaką jadłam (a zjadłam już niejedną ;) ). Miękka, wilgotna, ale nie mokra, w sam raz cytrynowa. Mimo braku środków spulchniających przyjemnie puszysta. Po prostu wspaniała. Nie ma w niej nic, czego bym nie lubiła.
Dzięki dodatkowi serka kremowego łączy w sobie zalety tradycyjnej babki ucieranej z dużą ilością masła oraz delikatność babki piaskowej, więc będzie smakować każdemu. W sam raz na zbliżające się święta wielkanocne. Musicie ją zrobić ;)
Polecam :)
* przepis pochodzi z tej strony
Składniki na dużą formę:
340g niesolonego masła
225g serka kremowego typu philadelphia
6 dużych jajek
3 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 szklanki mąki pszennej
skórka otarta z cytryny
2 łyżki soku z cytryny (można dać więcej, do smaku)
1 łyżeczka soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Na lukier:
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka maślanki (opcjonalnie)
Wykonanie:
Formę do babki wysmaruj dokładnie masłem i wysyp mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 165 °C .
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, serek kremowy oraz cukier włóż do misy miksera i ucieraj do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Dodawaj jajka po jednym, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Następnie wmieszaj do masy sok i skórkę z cytryny. Na koniec do miski mąkę oraz sól i wszystko zmiksuj.
Masę przełóż do formy i wyrównaj.
Piecz ok. 1,5 godziny lub do momentu, gdy wierzch będzie zrumieniony, a patyczek wbity w środek babki po wyjęciu suchy. Upieczoną babkę studź przez kilka minut w blaszce, a potem na kratce.
W tym czasie przygotuj lukier (wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, by nie było grudek). Jeszcze lekko ciepłą babkę polukruj.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/03/26/babka-cytrynowa-inna-niz-wszystkie