Wykonanie

Oficjalnie rozpoczął się dziś w mojej kuchni sezon na baby, babki i babeczki :)Wiele osób za babkami nie przepada zarzucając im kaloryczność, suchość, nijakość… Najwyraźniej nie próbowali jeszcze babki z tego przepisu ;)Zdecydowanie najlepsza babka cytrynowa, jaką
jadłam (a zjadłam już niejedną ;) ). Miękka, wilgotna, ale nie mokra, w sam raz cytrynowa. Mimo braku środków spulchniających przyjemnie puszysta. Po prostu wspaniała. Nie ma w niej nic, czego bym nie lubiła.Dzięki dodatkowi
serka kremowego łączy w sobie zalety tradycyjnej babki ucieranej z dużą ilością
masła oraz delikatność babki piaskowej, więc będzie smakować każdemu. W sam raz na zbliżające się święta wielkanocne. Musicie ją zrobić ;)Polecam :)* przepis pochodzi z tej stronySkładniki na dużą formę:340g niesolonego
masła225g
serka kremowego typu philadelphia6 dużych
jajek3 szklanki drobnego
cukru do wypieków3 szklanki
mąki pszennejskórka otarta z
cytryny2 łyżki
soku z cytryny (można dać więcej, do smaku)1 łyżeczka
soli1 łyżka ekstraktu
waniliowegoNa
lukier:1 i 1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyskórka otarta z jednej
cytryny1 łyżka
maślanki (opcjonalnie)Wykonanie:Formę do babki wysmaruj dokładnie
masłem i wysyp
mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 165 °C .Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło,
serek kremowy oraz
cukier włóż do misy miksera i ucieraj do uzyskania jasnej, puszystej masy.Dodawaj
jajka po jednym, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Następnie wmieszaj do masy sok i
skórkę z cytryny. Na koniec do miski
mąkę oraz
sól i wszystko zmiksuj.Masę przełóż do formy i wyrównaj.Piecz ok. 1,5 godziny lub do momentu, gdy wierzch będzie zrumieniony, a patyczek wbity w środek babki po wyjęciu suchy. Upieczoną babkę studź przez kilka minut w blaszce, a
potem na kratce.W tym czasie przygotuj
lukier (wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, by nie było grudek). Jeszcze lekko ciepłą babkę polukruj.Smacznego :)