Wykonanie
Zapraszam na jesienną odsłonę lasagne - z
dynią i naszym dobrym
oscypkiem. Co ważne dyni przed dodaniem do lasagne nie musimy uprzednio poddawać obróbce termicznej- zapiekankę pieczemy dość długo, bo aż ok. 55 minut, więc
dynia starta na tarce o dużych oczkach spokojnie zdąży się upiec. Fajny pomysł na rodzinne ucztowanie. Zapraszam!Składniki:· 1/2 dyni Hokkaido· ok. 15 plastrów
makaronu lasagne (na 3 warstwy
makaronu)· 400 g
oscypka·
sól·
pieprz·
gałka muszkatołowa· pęczek
natki pietruszki· ok. pół szklanki
mleka·
olej - idealny będzie
spod suszonych pomidorówSos beszamelowy:· 3 łyżki
masła· 3 łyżki
mąki· 3 szklanki zimnego
mleka·
gałka muszkatołowa·
sól·
pieprzBeszamel -
masło rozpuszczamy w garnku o szerokim dnie, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszając robimy jasną zasmażkę. Całość zalewamy szklanką zimnego
mleka i cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dolewamy pozostałe
mleko. Sos gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż ładnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Farsz warzywny -
dynię Hokkaido przekrawamy na pół- będziemy potrzebowali połowę dyni. Czyścimy z niepotrzebnych części i porcjujemy w kawałki. Razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną
pietruszkę. Doprawiamy
solą, dodajemy 4 łyżki
oleju i dokładnie mieszamy.Na dno naczynia do zapiekania wykładamy 2 łyżki beszamelu. Na sosie układamy pojedynczą warstwę płatów lasagne. Pokrywamy je kolejną porcją
sosu beszamelowego. Na sosie rozkładamy porcję dyni-
dynię rozkładamy równomiernie po całości, na
dynię dajemy starty na tarce o dużych oczkach
oscypek. Układamy kolejną warstwę
makaronu, warstwę sosu,
dynię i
oscypek. Całość przykrywamy trzecią warstwą
makaronu, dokładnie pokrywamy pozostałym beszamelem i startym
oscypkiem. Zapiekamy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Po tym czasie lasagne podlewamy odrobiną
mleka i przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze ok. 25 minut. Smacznego!