Wykonanie
Zapraszam na pyszny
kokosowy sernik ze słodkimi
truskawkami i kwaskowym
rabarbarem- mariaż doskonały. A żeby nie było nudno całość zwieńczona jest intensywnie czerwonym sosem
truskawkowym i serwowana z nieco nietypowymi, ale dużo smaczniejszymi od tych tradycyjnych,
lodami truskawkowymi w białej
czekoladzie. Choć całość na pierwszy rzut oka może wydawać się dość skomplikowana, zapewniam Was, że zarówno ciasto, jaki i dodatki przygotujecie bardzo szybko i łatwo.Ciasto :- 1szklanka
oleju rzepakowego-370 g
herbatników pełnoziarnistychDo rozdrobnionych
ciastek (w malakserze) powoli dolewamy
olej i cały czas miksujemy. Masa ma
mieć konsystencję mokrego pisaku.Tortownicę o średnicy ok. 26-28 cm smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką. Do tak przygotowanej formy wykładamy gotowe ciasto i ubijamy palcami. Wstawimy do lodówki.Masa kokosowa:- 400 g
wiórków kokosowych-1 szklanka
cukru-4 łyżki
oleju rzepakowego- 1 szklanka
mlekaMleko zagotowujemy z
olejem i
cukrem. Do gotującego się
mleka dodajemy
wiórki kokosowe, mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zgęstniej. Masę
kokosową wykładamy na
herbatnikowy spód.·
truskawki· 1-2 łodygi
rabarbaruUmyte i pozbawione szypułek
truskawki przekrawamy na pół i układamy na kokosowej
masie. Pomiędzy
truskawki układamy obrany
rabarbar pokrojony w talarki.Masa twarogowa:- 0,5 kg
twarogu dobrze zmielonego- 100g
cukru- cały
budyń waniliowy- płaska łyżka
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
oleju rzepakowego- 3
jajka- 150 ml
śmietany 18%Całość dobrze miksujemy. (
Białka jajek warto oddzielnie ubić ze szczyptą
soli i dopiero na końcu wmieszać do masy. Sernik będzie bardziej puszysty).- 1 tabliczka
białej czekoladyRoztopioną w kąpieli
wodnej czekoladę dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na
truskawki.Kruszonka:- 75 g
płatków migdałowych- 2 garście
wiórków kokosowychWierzch ciast posypujemy mieszanką
płatków migdałowych i
wiórków kokosowych.Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni. Po godzinie zmniejszamy temp. do 160 stopni, przykrywamy sernik papierem do pieczenia (czasem należy zrobić to wcześniej, jeśli zauważymy, że góra ciasta za bardzo brązowieje), żeby wierzch nam się nie spiekł i pieczemy jeszcze 15 minut. Następnie wyłączmy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.Ja przygotowałam powyższy sernik w formie mini- użyłam do tego dwóch tortownic o średnicy 17 cm. Jeden sernik zrobiłam tak jak w przepisie- z
truskawkami i
rabarbarem, drugi z samym
kokosem. Mini serniki pieczemy 60 minut, temp. 180 stopni i podobnie jak duży studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik bez
owoców podałam z
cukrem pudrem i świeżą
miętą.Sernik z
truskawkami i
rabarbarem podajemy z sosem
truskawkowym i
lodami truskawkowymi.Sos
truskawkowy· 400 g
truskawek· 2-3 łyżki
wody· łyżeczka
mąki ziemniaczanej· łyżka
syropu z agawy· łyżka
oleju rzepakowegoTruskawki pokrojone na ćwiartki zagotowujemy w małym garnku z
wodą,
olejem rzepakowym i
syropem z agawy. Kiedy puszczą sok dodajemy
mąkę rozrobioną w 2 łyżkach zimnej
wody. Chwilkę gotujemy, żeby sos lekko zgęstniał. Sosem polewamy sernik tak, by ładnie spływał po bokach ciasta.
Lody truskawkowe w
polewie czekoladowej· duże
truskawki· tabliczka
białej czekolady· 1 łyżka
oleju rzepakowegoTruskawki nabijamy na patyczki.
Czekoladę białą topimy nad gorąca kąpielą
wodną z łyżką
oleju.
Truskawki maczamy w
czekoladzie. Kiedy zastygną wkładamy na godzinę do zamrażalnika.Smacznego!