ßßß
Składniki: (cytuję za Kasią na tortownicę 26-28 cm)Ciasto:* 3 szklanki mąki* 200 g miękkiego masła* 2/3 szklanki cukru* 1 jajko* 2 żółtka* 2 łyżki gęstej śmietany 18%Warstwa owocowa:* 300 g rabarbaru* 250 g truskawek* 1/2 szklanki wody (125 ml)* 3/4 szklanki cukru* 40 g mąki pszennej* 50 g mąki ziemniaczanejWarstwa serowa:* 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka* 3 pełne łyżki gęstej śmietany 18%* 3 duże jajka* 1 szklanka cukru* 1 budyń waniliowy (proszek)Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić do rąk należy je podsypać mąką, ale nie należy przesadzić z jej ilością – ciasto powinno być miękkie, delikatne i plastyczne. Ciastem wykładamy spód i boki (do samej góry) tortownicy o średnicy 26-28 cm. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy owocowej i serowej.Składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (ok. 30 sek).Rabarbar i truskawki kroimy i zasypujemy w garnku cukrem. Po ok. 15 minutach owoce gotujemy przez około 10 minut (do czasu aż owoce puszczą sok, a rabarbar zmięknie). Obie mąki łączymy z wodą (najlepiej blenderem aby nie było grudek) i wlewamy do owoców. Gotujemy na małym ogniu tylko do zgęstnienia (masa będzie gęściejsza niż budyń). Gorącą masę owocową od razu przekładamy to tortownicy i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy masę serową.Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 75 minut.Upieczony sernik studzimy do temperatury pokojowej a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy go świeżymi owocami i oprószamy cukrem pudrem.Smacznego