ßßß Cookit - przepis na OBŁĘDNE BABECZKI BANANOWO-MIGDAŁOWE z CZEKOLADĄ dla alergika, bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe :)

OBŁĘDNE BABECZKI BANANOWO-MIGDAŁOWE z CZEKOLADĄ dla alergika, bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe :)

nazwa

Wykonanie

Genialne!
I proste w wykonaniu!
:)
Składniki:
2 banany
mąka ryżowa ( 2 łyżki )
Jajko (lub zastępczo skrobia kukurydziana, bądź ziemniaczana 1spora łyżka)
migdały mielone (3/4 szklanki)
proszek do pieczenia eko (1płaska łyżeczka)
ksylitol (2 łyżki płaskie) (ewentualnie stewia - dwie szczypty)
kilka szczypt cynamonu
Banany zmiksuj z mąką i jajem (lub zastępczymi mąkami) oraz ksylitolem.
Domieszaj zmielone migdały i cynamon.
Małe foremki na babeczki wysmaruj klarowanym masłem bądź innym szlachetnym tłuszczem i posyp np płatkami z amarantusa (bułka tarta bądź otręby żytnie mogą być dla "glutenowych")
Foremnki wypełnij masą, zostawiając 1 cm od gory.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 170st, do tzw "szuchego patyczka".
W naszym przypadku było to 50 minut.
Polej babeczki ciemną czekoladą i posyp mielonymi migdałami.
(przepis na czekoladę bez czekolady znajdziesz tutaj
(nie dodawaj doń kaszy by łatwiej zastygła na babeczkach oraz by osiągnąć bardziej wytrawny smak).
Smacznego!
:)
Przepis zaczerpnęłam z tej rewelacyjnej strony i oczywiście dostosowałam do naszych dietetycznych potrzeb: przepis oryginalny
:)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2011/09/obedne-ciasteczka-bananowo-daktylowe-z.html