Wykonanie
Od kilku dni mamy kalendarzowe lato i nawet u mnie temperatury są całkiem letnie. Mam nadzieję, że wszędzie tam gdzie mieszkacie temperatury są na tyle wysokie, że można chłodzić się zupą na zimno. My, wraz z Mopsem, Mirabelką i
Gin, dla ochłody postanowiłyśmy przygotować jedną z najbardziej znanych zup na zimno - gazpacho. Tym razem miało to być jednak nie tradycyjne gazpacho, a jego "podkręcona" odmiana. zdecydowałam się przygotować zielone gazpacho z
ogórka z dodatkiem
chilli. Moje gazpacho wyszło bardzo "podkręcone", właśnie dzięki dużej ilości
ostrej papryczki. Jednocześnie jest bardzo smaczne, zdrowe i orzeźwiające, a co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Polecam wszystkim na upalne dni!

Składniki :2
ogórki wężowe1
zielona papryka3 łodygi
dymki2 ząbki
czosnkupół zielonej
papryczki chillisok z połowy
cytrynygarstka listków
bazyliigarstka listków
miętygarstka listków
pietruszkisól,
pieprzoliwa extra virgin

Przygotowanie :
Ogórki obrać i pokroić na mniejsze kawałki,
paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić,
dymkę pokroić na plasterki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, doprawić
solą i
pieprzem, dodać
sok z cytryny, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby dobrze się schłodził, na około 2-4 godziny. Przed podaniem dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać w niewielkich miseczkach przybrane
jogurtem,
oliwą,
płatkami chilli, listkami
mięty lub
bazylii.

Smacznego !