ßßß Cookit - przepis na Zielone gazpacho

Zielone gazpacho

nazwa

Wykonanie

Od kilku dni mamy kalendarzowe lato i nawet u mnie temperatury są całkiem letnie. Mam nadzieję, że wszędzie tam gdzie mieszkacie temperatury są na tyle wysokie, że można chłodzić się zupą na zimno. My, wraz z Mopsem, Mirabelką i Gin, dla ochłody postanowiłyśmy przygotować jedną z najbardziej znanych zup na zimno - gazpacho. Tym razem miało to być jednak nie tradycyjne gazpacho, a jego "podkręcona" odmiana. zdecydowałam się przygotować zielone gazpacho z ogórka z dodatkiem chilli. Moje gazpacho wyszło bardzo "podkręcone", właśnie dzięki dużej ilości ostrej papryczki. Jednocześnie jest bardzo smaczne, zdrowe i orzeźwiające, a co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Polecam wszystkim na upalne dni!
Składniki :
2 ogórki wężowe
1 zielona papryka
3 łodygi dymki
2 ząbki czosnku
pół zielonej papryczki chilli
sok z połowy cytryny
garstka listków bazylii
garstka listków mięty
garstka listków pietruszki
sól, pieprz
oliwa extra virgin
Przygotowanie :
Ogórki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić, dymkę pokroić na plasterki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby dobrze się schłodził, na około 2-4 godziny. Przed podaniem dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać w niewielkich miseczkach przybrane jogurtem, oliwą, płatkami chilli, listkami mięty lub bazylii.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/06/zielone-gazpacho.html