Wykonanie

Tabbouleh (wymowa: „tabule”) to odmiana warzywnej sałatki z
pomidorów i
kuskusu z dodatkiem
cebuli,
czosnku,
ogórka i
czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest
miętą,
cytryną i
natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowymi. Zamiast
kuskus można użyć tej samej ilości ziarna bulgur. Potrawa ta jest elementem kuchni arabskiej, nazywana bywa też „sałatką libańską”. Dziś przedstawię Wam moją wariację na temat sałatki tabbouleh. Dodałam do niej
roszponkę oraz
wędzonego łososia.Składniki:300 g
kaszy kuskus2 duże
ogórki200 g
wędzonego łososia3 garści
sałaty roszponki1 ząbek
czosnku2
dymkigarść
pietruszkigarść listków
miętysok i skórka z 1
cytryny1/3 szklanki
oliwy z oliweksól,
pieprzWykonanie:Wsypać
kaszę kuskus do głębokiej miski, zalać wrzącą osoloną
wodą z dodatkiem odrobiny
pieprzu i łyżeczką
oliwy. Odczekać około 5 minut, aż
kasza spęcznieje, wymieszać ją widelcem. Pozostawić do wystygnięcia.
Ogórki obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na połówki i wydrążyć z nich nasiona ( ja robię to łyżeczką) i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski.
Dymkę umyć i pokroić w krążki,
łososia pokroić w kostkę. Wrzucić do miski.
Roszponkę umyć i lekko pokroić. Dodać do warzyw. Do pokrojonych warzyw dodać
kasze kuskus i delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
Miętę i
pietruszkę posiekać i dodać do sałatki.
Oliwę z oliwek wymieszać energicznie z
sokiem z cytryny. Sosem polać
sałatkę, dodać otartą
skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę
czosnek, posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się wzajemnie połączą.