ßßß Cookit - przepis na Truskawkowiec

Truskawkowiec

nazwa

Wykonanie

Home
Na Słodko
Ciasta
Truskawkowiec
24
mar
Truskawkowiec
Loading...
0 Komentarzy
Puszysty biszkopt z truskawkami zatopionymi w pysznej maślano – serowej masie z dodatkiem tartej czekolady.
Biszkopt
9 jaj
9 łyżek mąki
9 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
10 żółtek
0,5 kg masła ewentualnie margaryny
2 litry mleka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
12 łyżek cukru pudru
1,5 łyżeczki wanilii w płynie ewentualnie 2 cukry waniliowe
5 dkg czekolady mlecznej lub deserowej
1 kg truskawek
Dodatkowo
200 ml śmietany 30%
Opakowanie śnieżki w proszku
posypka czekoladowa
Sposób przygotowania
Z podanych składników zrobić biszkopt. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części.
MASA : Do śmietany dodać żółtka, dobrze rozmieszać. Mleko, wanilię zagotować wlać śmietanę z żółtkami mieszając zagotować. Całość odstawić na około pół godziny, następnie przecedzić przez bardzo gęste sitko albo gazę, odstawić na kilka godzin lub na noc. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch ucierają dodawać powstały ser startą na tarce jarzynowej czekoladę.
PRZEŁOŻENIE PLACKA : Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę, powciskać oczyszczone truskawki, przykryć drugą częścią biszkoptu, śmietanę 30% ubić ze śnieżką, posmarować biszkopt posypać czekoladową posypką lub startą czekoladą.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/truskawkowiec