ßßß
SkładnikiZrobić 2 biszkopty orzechoweSkładniki na jeden biszkopt:5 jaj10 dkg orzechów włoskich mielonych10 dkg cukru1,5 łyzki maki1,5 łyżki bułki tartej1 łyżeczka proszku do pieczeniaWkładka kokosowa:5 jaj10 dkg wiórek kokosowych10 dkg cukru1,5 łyżki maki1,5 łyżki bułki tartej1 łyzeczka proszku do pieczeniaMasa:40 dkg masła ewentualnie margaryny6 żółtek2 jaja25 dkg cukru2 łyżki kawy rozpuszczalnej2-3 łyżki spirytusuDo nasączenia biszkoptów:Szklanka herbaty2 łyżeczki cukru3 łyżki spirytusuSposób przygotowaniaBiszkopt orzechowy: Do zmielonych orzechów wsypać mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia, wymieszać.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać kolejno po żółtku. Do ubitych jaj wsypać orzechy wymieszane z mąką, delikatnie wszystko wymieszać. Przelać do formy, piec około 25 minut w 175 *CPrzy wykonywaniu wkładki kokosowej postępować tak samo jak przy biszkopcie orzechowym.Masa: Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (około 2-3 łyżki) Jaja, wyszorować, sparzyć. Żółtka i całe jaja razem z cukrem ubić na parze. Masę jajeczną odstawić do wystudzenia, do dobrze utartego masła dodawać masę jajeczną, wystudzona kawę i spirytus.Do herbaty dodać cukier i spirytus. Biszkopty nasączyć wystudzoną herbatą, przełożyć masą.
