Wykonanie
Orzechowe biszkopty z
kokosową wkładką, przełożone masą
kawową.

SkładnikiZrobić 2
biszkopty orzechoweSkładniki na jeden
biszkopt:5 jaj10 dkg
orzechów włoskich mielonych10 dkg
cukru1,5 łyzki
maki1,5 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWkładka kokosowa:5 jaj10 dkg wiórek
kokosowych10 dkg
cukru1,5 łyżki
maki1,5 łyżki
bułki tartej1 łyzeczka
proszku do pieczeniaMasa:40 dkg
masła ewentualnie
margaryny6
żółtek2
jaja25 dkg
cukru2 łyżki
kawy rozpuszczalnej2-3 łyżki
spirytusuDo nasączenia
biszkoptów:Szklanka
herbaty2 łyżeczki
cukru3 łyżki
spirytusuSposób przygotowania
Biszkopt orzechowy: Do zmielonych
orzechów wsypać
mąkę,
bułkę tartą i
proszek do pieczenia, wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier, ubijać do rozpuszczenia się
cukru, dodać kolejno po
żółtku. Do ubitych jaj wsypać
orzechy wymieszane z
mąką, delikatnie wszystko wymieszać. Przelać do formy, piec około 25 minut w 175 *CPrzy wykonywaniu wkładki kokosowej postępować tak samo jak przy
biszkopcie orzechowym.Masa:
Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości
wody (około 2-3 łyżki)
Jaja, wyszorować, sparzyć.
Żółtka i całe
jaja razem z
cukrem ubić na parze. Masę jajeczną odstawić do wystudzenia, do dobrze utartego
masła dodawać masę jajeczną, wystudzona
kawę i
spirytus.Do
herbaty dodać
cukier i
spirytus.
Biszkopty nasączyć wystudzoną
herbatą, przełożyć masą.

