ßßß Cookit - przepis na Tortowe orzechowo – kawowe

Tortowe orzechowo – kawowe

nazwa

Wykonanie

Orzechowe biszkopty z kokosową wkładką, przełożone masą kawową.
Składniki
Zrobić 2 biszkopty orzechowe
Składniki na jeden biszkopt:
5 jaj
10 dkg orzechów włoskich mielonych
10 dkg cukru
1,5 łyzki maki
1,5 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa:
5 jaj
10 dkg wiórek kokosowych
10 dkg cukru
1,5 łyżki maki
1,5 łyżki bułki tartej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Masa:
40 dkg masła ewentualnie margaryny
6 żółtek
2 jaja
25 dkg cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżki spirytusu
Do nasączenia biszkoptów:
Szklanka herbaty
2 łyżeczki cukru
3 łyżki spirytusu
Sposób przygotowania
Biszkopt orzechowy: Do zmielonych orzechów wsypać mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia, wymieszać.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać kolejno po żółtku. Do ubitych jaj wsypać orzechy wymieszane z mąką, delikatnie wszystko wymieszać. Przelać do formy, piec około 25 minut w 175 *C
Przy wykonywaniu wkładki kokosowej postępować tak samo jak przy biszkopcie orzechowym.
Masa: Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody (około 2-3 łyżki) Jaja, wyszorować, sparzyć. Żółtka i całe jaja razem z cukrem ubić na parze. Masę jajeczną odstawić do wystudzenia, do dobrze utartego masła dodawać masę jajeczną, wystudzona kawę i spirytus.
Do herbaty dodać cukier i spirytus. Biszkopty nasączyć wystudzoną herbatą, przełożyć masą.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/tortowe-orzechowo-kawowe