Wykonanie
2 szkl.
ryżu30 dag
brokułów1
papryka żółta i czerwona4 szkl.
bulionu warzywnego2 niewielkie
dymki1 mała puszka
kukurydzy4 małe
pomidorki4 łyżki gęstej
śmietany 18%1 ząbek
czosnku3 łyżki
oliwypół łyżeczki
przyprawy currysół,
pieprzSposób przygotowania:
Ryż opłucz, osącz.
Brokuły oczyśc, podziel na małe różyczki.
Papryki też oczyśc , potnij w kosteczkę.
Czosnek obierz, wrzuc na rozgrzaną
oliwę. Gdy tylko zacznie się robic brązowy , wyjmij go i wyrzuc.Na gorący tłuszcz wsyp
ryż.Smaż, aż stanie się szklisty. Zalej go połową
bulionu.Duś , a gdy ziarenka wchłoną płyn , dodaj pokrojone warzywa i wlej reszte
bulionu. Duś ok. 20 minut.
Dymki opłucz, pokrój na kawałki.
Kukurydzę osącz.
Pomidorki potnij na cząstki. Risotto wymieszaj ze
śmietaną i
kukurydzą. Przypraw
solą ,
pieprzem oraz
curry.Nałóż do miseczek. Lekko ugniec i wybij na talerze.Smacznego życzę :)
