Wykonanie
Pierś z kurczaka w aromatycznym, delikatnym i kremowym sosie
śmietankowym z dodatkiem
przyprawy curry i chrupiącego
zielonego pieprzu.Dodatek
ryżu i sałatki ze
świeżego szpinaku stanowią doskonałe wykończenie tego prostego, pysznego dania obiadowego.

Składniki / 2 porcji/2 plastry
mięsa z piersi kurczaka1 łyżka
mąki2 łyżki
oliwy z oliwekząbek
czosnku1,5 łyżeczki
przyprawy curry0,5 łyżeczki
przyprawy /typu jarzynka/3 łyżki gęstej śmietany/12 lub 18%/0,25 szklanki
bulionu warzywnego1 łyżeczka
pieprzu ziarnistego/ zielony z zalewy/150 g
ryżu / basmati z dzikim/Wykonanie:

-Umyte , osuszone
mięso lekko rozbić,posypać
przyprawą , mieszanką
curry i
mąką.-Rozgrzać
oliwę ,wrzucić
czosnek, następnie podsmażyć
mięso z obu stron na rumiano/czosnek usunąć/.-Podlać
bulionem i dusić kilka minut obracając
mięso od czasu do czasu.-Wrzucić ziarenka
pieprzu.-Kiedy
mięso będzie wystarczająco miękkie wlać
śmietanę , wymieszać z sosem.-Dodać jeszcze szczyptę
curry, doprawić do smaku, zdjąc z ognia.-
Ryż ugotować na sypko.- Przełożyć go do natłuszczonych , jednorazowych pojemniczków i lekko docisnąć z wierzchu, a po chwili przełożyć na talerz.- Nałożyć porcję
mięsa i polać sosem

-Podawać z
sałatką szpinakową z dodatkiem
suszonych pomidorów, plasterków świeżego
ogórka , skropioną
octem i
oliwą i posypaną mixem dowolnych prażonych orzeszków.