ßßß


Potrzebne będą:- ligawa wołowa lub udziec (1-2 kg)- sól, pieprz- marynata staropolska Kamis- 2-3 ząbki czosnku- mąka do oprószenia mięsa (opcjonalnie)- oliwa (lub inny tłuszcz)Sposób wykonania:1) Mięso skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i odstawiamy na około 2 godziny.2) Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.3) Naczynie żaroodporne podlewamy oliwą, kładziemy na nie mięso oraz wrzucamy obrany i posiekany czosnek.4) Całość podlewamy pół szklanki wody i pieczemy pod przykryciem około 3 godzin, podlewając wodą w miarę potrzeby.5) Po tym czasie wykładamy mięso na deskę, czekamy aż ostygnie, a następnie kroimy je w plastry o grubości około 1,5 cm.6) Mięso oprószamy mąką i dusimy pod przykryciem na patelni/rondlu, podlanym lekko oliwą, wodą i sosem z pieczenia, przez około 25 minut.
Smacznego =)