Wykonanie
Cześć =) Pieczeń wołowa w moim wykonaniu, jest wspaniała, krucha i soczysta. Jest to zawsze bardzo duże doznanie kulinarne.Świetnie smakuje z ulubionymi warzywami. W tej wersji podałem pieczeń wołową z gotowaną
czerwoną kapustą.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania pieczeni wołowej w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!



Potrzebne będą:- ligawa wołowa lub
udziec (1-2 kg)-
sól,
pieprz- marynata staropolska Kamis- 2-3 ząbki
czosnku-
mąka do oprószenia
mięsa (opcjonalnie)-
oliwa (lub inny tłuszcz)Sposób wykonania:1)
Mięso skrapiamy
oliwą, posypujemy
przyprawami i odstawiamy na około 2 godziny.2) Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.3) Naczynie żaroodporne podlewamy
oliwą, kładziemy na nie
mięso oraz wrzucamy obrany i posiekany
czosnek.4) Całość podlewamy pół szklanki
wody i pieczemy pod przykryciem około 3 godzin, podlewając
wodą w miarę potrzeby.5) Po tym czasie wykładamy
mięso na deskę, czekamy aż ostygnie, a następnie kroimy je w plastry o grubości około 1,5 cm.6)
Mięso oprószamy
mąką i dusimy pod przykryciem na patelni/rondlu, podlanym lekko
oliwą,
wodą i sosem z pieczenia, przez około 25 minut.

Smacznego =)