Wykonanie
Miało być rozpoczęcie sezonu grillowego ale pogoda nie dopisała, wręcz zepsuła się całkowicie. Jest zimno i mokro brrr bardzo nieprzyjemnie. Miały być szaszłyki z grilla ale są z piekarnika. Równie pyszne

składniki:0,6 kg
piersi z kurczaka1 nieduża
cukinia2 średnie
marchewkikilka
brzoskwiń z puszki1
cebulaskładniki marynaty:szklanka
mleka kokosowego2 łyżeczki
imbiru4 posiekane ząbki
czosnkuszczypta
pieprzu1 łyżka zmielonej
kolendryWszystkie składniki marynaty łączymy ze sobąPiersi myjemy, osuszamy, kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do marynaty. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, ja zazwyczaj zostawiam na całą noc.
Cukinię,
marchewkę i
cebulę kroimy w krążki o szerokości 1 cm. Połówki
brzoskwiń przekrawamy na pół. Warzywa,
brzoskwinie i
kurczaka na przemian nakładamy na patyczki do szaszłyków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po 20 minutach obracamy na drugą stronę.Zrobiłam dwie wersje szaszłyków, pierwsze z
kurczakiem,
brzoskwinią i
marchewką, a drugie z
kurczakiem,
cukinią,
marchewką i
cebulą. Te z
brzoskwinią bardziej mi smakowałyPodałam je z pieczonymi
ziemniakami i sosami.

Sprawdź te przepisy :Wiosenna
sałatka z wędzonym
kurczakiem.