ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z brzoskwinią i kurczakiem w marynacie kokosowej.

Szaszłyki z brzoskwinią i kurczakiem w marynacie kokosowej.

nazwa

Wykonanie

Miało być rozpoczęcie sezonu grillowego ale pogoda nie dopisała, wręcz zepsuła się całkowicie. Jest zimno i mokro brrr bardzo nieprzyjemnie. Miały być szaszłyki z grilla ale są z piekarnika. Równie pyszne
składniki:
0,6 kg piersi z kurczaka
1 nieduża cukinia
2 średnie marchewki
kilka brzoskwiń z puszki
1 cebula
składniki marynaty:
szklanka mleka kokosowego
2 łyżeczki imbiru
4 posiekane ząbki czosnku
szczypta pieprzu
1 łyżka zmielonej kolendry
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą
Piersi myjemy, osuszamy, kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do marynaty. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, ja zazwyczaj zostawiam na całą noc.
Cukinię, marchewkę i cebulę kroimy w krążki o szerokości 1 cm. Połówki brzoskwiń przekrawamy na pół. Warzywa, brzoskwinie i kurczaka na przemian nakładamy na patyczki do szaszłyków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po 20 minutach obracamy na drugą stronę.
Zrobiłam dwie wersje szaszłyków, pierwsze z kurczakiem, brzoskwinią i marchewką, a drugie z kurczakiem, cukinią, marchewką i cebulą. Te z brzoskwinią bardziej mi smakowały
Podałam je z pieczonymi ziemniakami i sosami.
Sprawdź te przepisy :
Wiosenna sałatka z wędzonym kurczakiem.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/05/02/szaszlyki-z-brzoskwinia-i-kurczakiem-w-marynacie-kokosowej