ßßß
składniki:0,6 kg piersi z kurczaka1 nieduża cukinia2 średnie marchewkikilka brzoskwiń z puszki1 cebulaskładniki marynaty:szklanka mleka kokosowego2 łyżeczki imbiru4 posiekane ząbki czosnkuszczypta pieprzu1 łyżka zmielonej kolendryWszystkie składniki marynaty łączymy ze sobąPiersi myjemy, osuszamy, kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do marynaty. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, ja zazwyczaj zostawiam na całą noc.Cukinię, marchewkę i cebulę kroimy w krążki o szerokości 1 cm. Połówki brzoskwiń przekrawamy na pół. Warzywa, brzoskwinie i kurczaka na przemian nakładamy na patyczki do szaszłyków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po 20 minutach obracamy na drugą stronę.Zrobiłam dwie wersje szaszłyków, pierwsze z kurczakiem, brzoskwinią i marchewką, a drugie z kurczakiem, cukinią, marchewką i cebulą. Te z brzoskwinią bardziej mi smakowałyPodałam je z pieczonymi ziemniakami i sosami.
Sprawdź te przepisy :Wiosenna sałatka z wędzonym kurczakiem.