Zgadzam się, że nazwy potraw często lepiej brzmią, gdy są w obcym języku. Zwróciła na to uwagę Tosia na blogu burczymiwbrzuchu przy przepisie na orange chicken . Moja dzisiejsza propozycja nie może nazywać się inaczej niż się nazywa;)Przecież kiełki i szpinak to kwintesencja zdrowego jedzenia. Do tego chude mięso, cukinia, mała ilość tłuszczu. Ale niech nikt się nie obawia!;) To naprawdę pyszne, bardzo sycące danie.Orientalny kurczak z cukinią, szpinakiem i kiełkami vel Mega Healthy Chicken- podwójna pierś z kurczaka- 1 cebula- 1 ząbek czosnku- 2 łyżeczki sosu sojowego- 1/2 średniej cukinii- 1/2 opakowania młodego szpinaku- mała puszka pędów bambusa- garść kiełków (u mnie mieszanka stir-fry*)- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry- sos ostrygowy do smaku- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru- sól, pieprzWymieszać pokrojonego na małe kawałki kurczaka z sosem sojowym i odstawić.Podsmażyć posiekaną cebulę i starty czosnek.Dodać kurczaka i pokrojoną w kostkę cukinię.Wrzucić kiełki i pokrojone na mniejsze kawałki pędy bambusa; dusić parę minut.Dodać przyprawy i sos ostrygowy.Pod koniec dodać szpinak.Doprawić do smaku solą i pieprzem.* Trafiłam w sklepie na taką mieszankę- zawierała też kiełkiciecierzycy (świetne!),ale użyłam pozostałych, bodajże soczewicy i fasoli mung.Czas przygotowania: pół godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal