ßßß
Składniki:6 udek z kurczaka3/4 szklanki oleju2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny1 płaska łyżeczka oreganosólpieprz czarny mielonyprzyprawa do grillaprzyprawa do kurczakaostra mielona paprykaszczypta tymianku3 ząbki czosnku1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej2 łyżki masłaWykonanie:Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję przyprawami i zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie i piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę.Na talerzu układam porcję mięsa i fasolkę. Podaję z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.
SMACZNEGO!