ßßß Cookit - przepis na Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową

Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową

nazwa

Wykonanie

Moja propozycja na dość szybki i niedrogi obiad. Sprawdzony przeze mnie i moją familię:)
Składniki:
6 udek z kurczaka
3/4 szklanki oleju
2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka oregano
sól
pieprz czarny mielony
przyprawa do grilla
przyprawa do kurczaka
ostra mielona papryka
szczypta tymianku
3 ząbki czosnku
1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej
2 łyżki masła
Wykonanie:
Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję przyprawami i zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie dokładnie pokryte zalewą. Wstawiam do lodówki na 30 min. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, układam udka na ruszcie i piekę ok 1,5-2 godz. W połowie pieczenie odwracam mięso na drugą stronę.I piekę do zrumienienia skórki. Fasolkę wrzucam do wrzącej wody i gotuję z dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę.
Na talerzu układam porcję mięsa i fasolkę. Podaję z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/04/marynowane-udka-kurczaka-z-grilla-z.html