Wykonanie
Składniki :Ciasto:500g
mąki50g
drożdży50g
masła½ szklanki
cukru¾ szklanki
mleka1
jajkoszczypta
soliKruszonka :½ szklanki
mąki½ szklanki
cukru5 łyżek
kokosu5 łyżek
masła+1 – 1,5 szklanki
jagódPrzygotowanie :Przygotowujemy rozczyn ze szklanki ciepłego
mleka, łyżeczki
cukru i
drożdz, odstawiamy do wyrośnięcia.
Jajko ubić z
cukrem,
masło rozpuścic w oddzielnym pojemniku – po ostudzeniu połączyć i dodać do suchych składników : przesianej
mąki z
solą. Wyrabiamy ciasto ( powinno być klejące i niezbyt gęste). Z wierzchu smarujemy
olejem, przykrywamy miskę z
ciastem folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę ( może być do piekarnik nagrzany do 40C).Przygotowujemy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki na pół godziny. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy go do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką . Na wierzchu układamy
jagody i posypujemy startą kruszonką. Pieczemy ok. godzinę w 180C.
Powiązane wpisy:Rustykalna
tarta z
jabłkamiSzarlotka królewskaDomowa WuZetkaCiasto
jogurtowo-
cytrynowe w 5 minutNawigacja po wpisach← Wstecz Dalej →Copyright 1996-2016 Grupa
Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności