ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki :
Ciasto:
500g mąki
50g drożdży
50g masła
½ szklanki cukru
¾ szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
Kruszonka :
½ szklanki mąki
½ szklanki cukru
5 łyżek kokosu
5 łyżek masła
+
1 – 1,5 szklanki jagód
Przygotowanie :
Przygotowujemy rozczyn ze szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdz, odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem, masło rozpuścic w oddzielnym pojemniku – po ostudzeniu połączyć i dodać do suchych składników : przesianej mąki z solą. Wyrabiamy ciasto ( powinno być klejące i niezbyt gęste). Z wierzchu smarujemy olejem, przykrywamy miskę z ciastem folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę ( może być do piekarnik nagrzany do 40C).Przygotowujemy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki na pół godziny. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy go do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką . Na wierzchu układamy jagody i posypujemy startą kruszonką. Pieczemy ok. godzinę w 180C.
Powiązane wpisy:
Rustykalna tarta z jabłkami
Szarlotka królewska
Domowa WuZetka
Ciasto jogurtowo-cytrynowe w 5 minut
Nawigacja po wpisach
← Wstecz Dalej →
Copyright 1996-2016 Grupa Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/08/17/ciasto-drozdzowe-z-jagodami-i-kruszonka