Składniki :2 szklanki mąki1 łyżeczka soli3/4 łyżeczki sody oczyszczonejkostka masła o temperaturze pokojowej1 szklanka cukru3/4 szklanki jasnego cukru brązowego2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 duże jajka340g posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich / pekansól morska do posypania po wirzchuPrzygotowanie :Wymieszać mąkę z solą i sodą. Na średnich obrotach miksera ucierać przez kilka minut masło z cukrami aż do połączenia. Dodać po kolei jajka wciąż miksując. Dodać pozostałe suche składniki i zmniejszyć obroty miksera. Mieszać krótko – tylko do połączenia. Na końcu połączyć masę z czekoladą i orzechami. Odmierzając łyżką formować okrągłe ciastka na blaszce (zachować kilka cm odstępu – ciastka rosną). Każde ciastko posypać solą morską. Piec ok 10-12 minut w 190C. Wyjąc z piekarnika i studzic na kratce ok 15 minut aż ciastka zrobią się kruche.Powiązane wpisy:Ciastka owsiane z bakaliamiSernik z białą czekoladą i żurawinamiOwsianka z jabłkami, rodzynkami i orzechami w cynamonieNawigacja po wpisach← Wstecz Dalej →Copyright 1996-2016 Grupa Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności