Wykonanie
Składniki :500g
sera trzykrotnie mielonego – najlepiej gotowy
ser do serników200ml
śmietany kremówki200g
białej czekolady2
jajkacukier puder – 4 łyżki2 łyżki budyniu
śmietankowegoekstrakt z
wanilii – 1 łyżeczka lub 3 krople
olejku waniliowegoskórka z cytryny2/3 szklanki
żurawiny suszonej, swiezej lub mrożonej3 łyżki
płatków migdałowych200g
herbatników lub innych
ciasteczek50g
masła rozpuszczonegoPrzygotowanie:
Żurawiny suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.Ubijamy kremówkę. Roztapiamy w kąpieli
wodnej czekoladę (3/4 tego co mamy) z odrobiną
wody. Miksujemy
ser twarogowy z
jajkami,
cukrem,
budyniem,
skórką z cytryny, ekstraktem z
wanilii. Dodajemy ostudzoną
czekoladę, miksujemy, na końcu powoli dodajemy ubitą
śmietanę najlepiej samodzielnie mieszając lub w mikserzena najwolniejszych obrotach.
Cistka miksujemy na proszek, dodajemy w trakcie rozpuszczone
masło, Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko okrągły spód), wylewamy masę sernikową, na wierzchu posypujemy
żurawinami i
płatkami migdałowymi. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180C i pieczemy ok. godziny. Po ostudzeniu polewamy rozpuszczoną w kąpieli
wodnej resztką
czekolady i.wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Powiązane wpisy:
Kurczak w sosie
koperkowo-
cytrynowym