Wykonanie
Powoli przekonuję się do serników na
ciasteczkowych spodach, kto wie, może zaczynają mi one smakować nawet bardziej niż tradycyjne polskie serniki. Dziś kolejny po tym z lemon
curdem, pysznym
czekoladowym z
ciasteczkami amaretii oraz
cytrynowym . Tym razem sernik z
białą czekoladą, jeszcze bardziej aksamitny, z wyraźnym ale nie nachalnym charakterystycznym smakiem
białej czekolady i
czekoladową polewą. Tak, zdecydowanie serniki, czy to tradycyjne czy "cheesecakes" to moje klimaty. Ostatnio oprócz kilograma
masła i
czekolady mam "pod ręką" również kilogram kremowego
serka .

150 g
herbatników digestive50 g
masła200 g
białej czekolady500 g
sera ricotta (u mnie pół na pół
ricotta z polskim
śmietankowym, zmielonym)2 duże
jajka100 g ciemnej
czekolady rozpuszczonej4 łyżki
śmietanki kremówki (double cream)Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Wykładamy papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 20 cm i natłuszczamy ścianki foremki.
Herbatniki umieszczamy w plastikowym worku i rozgniatamy je za pomocą wałka.
Masło rozpuszczamy w niewielkim rondelku i mieszamy z pokruszonymi
herbatnikami. Wgniatamy dokładnie w dno przygotowanej foremki i wygładzamy drewnianą łyżką powierzchnię. Schładzamy w lodówce.
Białą czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad parującą
wodą, mieszając od czasu do czasu.
Ser i
jajka ucieramy w innej misce, aż będą gładkie i mieszamy z rozpuszczoną
czekoladą.
Serową masę umieszczamy w wyłożonej
herbatnikami foremce. Pieczemy przez ok 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce.Gdy sernik wystygnie, wyjmujemy go z foremki i przenosimy na talerz. Rozpuszczamy ciemną
czekoladę w niewielkiej misce umieszczonej nad naczyniem z parującą
wodą i mieszamy ze
śmietanką.
Czekoladową polewę rozsmarowujemy na wierzchu sernika i jego brzegach. Przykrywamy i chłodzimy przez ok 2-3 godziny lub przez całą noc.Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"