ßßß
Cookit - przepis na Lekkie ciasto z masą budyniową i owocami.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Lekkie ciasto z masą budyniową i owocami.
Składniki
Jabłko
Masło
Skóra z cytryny
Mleko
Woda
Mąka
Cytryna
Cukier
Cappuccino
Banan
Marchew
Wykonanie
Składniki::
jabłka
: 900 g
budyń waniliowy
: 2
cukier waniliowy
: 1
masło
: 200 g
cukier cynamonowy
: 1
skórka z cytryny
: 1 łyżka
jajka
: 4
mleko
: 500 mlletnia
woda
: 10 łyżek
mąka
krupczatka: 250 gsok z 1/2
cytryny
cukier
: 100 g
Jabłka
obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić
sokiem cytrynowym
, by nie ściemniały. Blachę wyłożyć folią aluminiową tak, by nieco wystawała ponad krawędź blachy. Rozłożyć
jabłka
. Posypać
cukrem wanilinowym
i
cukrem cynamonowym
(wanilinowy z dodatkiem
cynamonu
).
Jajka
ubić z
wodą
i
cukrem
na gęsty krem. Delikatnie wmieszać przesianą
mąkę
i skórkę otartą z
cytryny
. Ciasto wylać na
jabłka
. Piec ok. 30 minut w 180°C. Pozostawić w formie na 10 minut do przestudzenia. Wyjąć, odwracając tak, by
biszkopt
był na spodzie. Ostrożnie zdjąć folię. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Z
mleka
i proszku budyniowego ugotować gęsty krem. Przełożyć do miski, posypać
cukrem wanilinowym
. Schłodzić.
Masło
dobrze utrzeć z
cukrem pudrem
. Mieszając, dodawać porcjami schłodzony
budyń
. Na
jabłka
na cieście wyłożyć masę budyniową. Wstawić do lodówki do stężenia. Rozpuścić
polewę czekoladową
(deserową lub
mleczną
). Rozsmarować ją na kremie, odstawić do stężenia. Przed podaniem udekorować wierzch ciasta rozetkami
bitej śmietany
i posypać posiekanymi
pistacjami
.Powiązane wpisy:Rolada o smaku
cappuccino
z
bananami
Ciasto
marchewkowe
Źródło:
http://kuchniazycia.blog.pl/2013/10/06/lekkie-ciasto-z-masa-budyniowa-i-owocami
Przepisy powiązane
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Szarlotka
Składniki powiązane (0)