ßßß Cookit - przepis na Pierogi Ruskie

Pierogi Ruskie

nazwa

Wykonanie

Składniki, około 75 sztuk:
Ciasto:
450 g mąki pszennej
*
duża szczypta soli
375 ml gorącej wody
50 g masła(
polecam mąkę Szymanowską z Polskich Młynów, ciasto z niej ma jasny pastelowy kolor. Może też być mąka Poznańska lub inna zalecana do pierogów.)
Farsz:
500 g sera białego tłustego lub półtłustego
500 g ziemniaków
1 mała cebula
2 łyżki masła lub słoniny
2 łyżeczki soli (lub do smaku)
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Do podania, np.:
kwaśna śmietana 12 lub 18%
roztopione masło
sól i pieprz
smażony pokrojony boczek (skwarki)
Przygotowanie:
Farsz:
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków (kilka minut na gładką masę bez grudek). Ziemniaki całkowicie ostudzić, następnie zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej puszyste.
Ser bardzo drobno pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie).
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub słoninie na złoty kolor, następnie dodać do sera i ziemniaków.
Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem ziołowym.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 – 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło.
Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 – 2 minuty, następnie podzielić na 3 – 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.
Lepienie i Gotowanie Pierogów Szklanką wycinać kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu (lub tyle ile się zmieści). Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1,5 minuty (wyłowić jednego pieroga łyżką cedzakową i sprawdzić palcem czy ciasto jest już miękkie, dokładny czas gotowania będzie zależał między innymi od grubości ciasta i wielkości pierogów). Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach.
Powiązane wpisy:
Nadziewane ciasteczka
ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Szarlotka z Lodami na ciepło
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/08/31/pierogi-ruskie-2