Wykonanie
Składniki, około 75 sztuk:Ciasto:450 g
mąki pszennej*duża szczypta
soli375 ml gorącej
wody50 g
masła(polecam
mąkę Szymanowską z
Polskich Młynów, ciasto z niej ma jasny pastelowy kolor. Może też być
mąka Poznańska lub inna zalecana do pierogów.)Farsz:500 g
sera białego tłustego lub półtłustego500 g
ziemniaków1 mała
cebula2 łyżki
masła lub
słoniny2 łyżeczki
soli (lub do smaku)1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowegoDo podania, np.:kwaśna
śmietana 12 lub 18%roztopione
masłosól i
pieprzsmażony pokrojony
boczek (skwarki)Przygotowanie:Farsz:
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać
sól, przykryć zimną
wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do
ziemniaków (kilka minut na gładką masę bez grudek).
Ziemniaki całkowicie ostudzić, następnie zmielić w maszynce do
mięsa lub przepuścić przez praskę, dzięki
czemu staną się jeszcze bardziej puszyste.
Ser bardzo drobno pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (
sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie).
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na
maśle lub
słoninie na złoty kolor, następnie dodać do
sera i
ziemniaków.Całość wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem ziołowym.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól. Do gorącej
wody włożyć
masło i roztopić, stopniowo wlewać do
mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną
mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 – 8 minut, podsypując w razie konieczności
mąką, tak aby ciasto się nie kleiło.Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 – 2 minuty, następnie podzielić na 3 – 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując stolnicę i wałek
mąką.Lepienie i Gotowanie Pierogów Szklanką wycinać kółka z ciasta, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu (lub tyle ile się zmieści). Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układać na stolnicy lub blacie podsypanych
mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną
wodę z dodatkiem łyżki
oleju,
oliwy lub
masła i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1,5 minuty (wyłowić jednego pieroga łyżką cedzakową i sprawdzić palcem czy ciasto jest już miękkie, dokładny czas gotowania będzie zależał
między innymi od grubości ciasta i wielkości pierogów). Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach.
Powiązane wpisy:Nadziewane
ciasteczkaciasto drożdżowe z
truskawkami i kruszonkąSzarlotka z
Lodami na ciepło