Wykonanie
Jadąc na rowerze uruchamiają się w mojej głowie różne procesy myślowe, nad którymi czasem nie panuję :) Często zdarza mi się, że podczas przejażdżki wpadam na świetne pomysły. Tak też się stało z przepisem na zupę
groszkowo –
miętową. Powstał wczoraj w trakcie jazdy z pracy do centrum miasta. No i co tu dużo mówić, wyszło naprawdę dobrze.POTRZEBNE SKŁADNIKIZupa1 opakowanie
mrożonego zielonego groszkupęczek
mięty1,5 litra
bulionu warzywnego1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
masła1,5 – 2 łyżek
cukru brązowego100 ml
białego wina lub 5 łyżek
białego octu winnego1 łyżka
śmietany 12 lub 18%
sólpieprzGrzanki
bagietkaser brieparmezan lub inny
ser długodojrzewającySPOSÓB PRZYGOTOWANIAprzygotować
bulion warzywny – około 1,5 l i odstawić do ostudzenia, na patelni rozgrzać łyżkę
masła i podsmażyć na niej drobno pokrojoną
cebulę, dodać pokrojony
czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać kilka listków
mięty i po minucie zestawić patelnię z ognia,do garnka (ja korzystałam z 5 litrowego) wrzucić
groszek mrożony i zalać go wcześniej przygotowanym
bulionem warzywnym. Dodać podsmażoną wcześniej
cebulkę z
czosnkiem i wszystko razem zagotować. Po tym, jak zupa osiągnie stan wrzenia, należy zmniejszyć ogień i gotować ją na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie do
wywaru dodać
wino lub
ocet winny,
brązowy cukier i kilka listków
mięty. Przyprawić
sola i
pieprzem do smaku. Następnie ponownie przykryć i gotować na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie zdjąć zupę z ognia i wszystkie składniki zblendować. Dodać
śmietanę,
mięta powinna być wyczuwalna w smaku zupy, dlatego można dodać do zupy jeszcze kilka posiekanych listków,grzanki:
bagietkę pokroić na centymetrowe kromeczki, skropić
oliwą, nałożyć pokrojony
ser brie i posypać
parmezanem. Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wstawić kanapeczki i piec, dopóki się nie zarumienią.Nalać zupę do miseczki i podawać z grzankami. I to wszystko :) Zupa
groszkowo-miętowa gotowa! Mniam, mniam. SMACZNEGO!
