ßßß Cookit - przepis na Francuska tarta z boczkiem i porem – quiche lorraine

Francuska tarta z boczkiem i porem – quiche lorraine

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na danie, które od jakiegoś czasu już za mną ‚chodziło’. Pamiętam jak moja mama robiła tę tartę – wtedy jeszcze nie widziałam, że jest francuska i nazywa się quiche lorraine :) – niemniej odkąd ją spróbowałam zawsze lubiłam gdy pojawiała się jako główne danie obiadowe :) Aż w końcu sama postanowiłam ją zrobić, więc dzisiaj dzielę się z Wami przepisem :)
POTRZEBNE SKŁADNIKI
Ciasto:
300 g mąki
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
50 g masła
1 cebula
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Nadzienie:
1 duży lub 2 średnie pory
1 średnia marchewka
100 g boczku parzonego
150 g szynki
2 jaja
150 g śmietany
100 g żółtego sera
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
cebulę pokroić i zeszklić na patelni. W dużej misce połączyć mąkę, jajko, proszek do pieczenia, masło, dodać podsmażoną cebulę i zioła. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, aż powstanie jednolita masa;
podsmażyć szynkę i boczek i odstawić do ostudzenia. Por i marchewkę obrać, pokroić i poddusić na patelni; w misce wymieszać jajka i śmietanę. Dodać starty ser żółty, zioła, sól i pieprz; w formie do tart lub w małej formie do ciast na papierze do pieczenia rozprowadzić równomiernie ciasto; na ciasto wyłożyć por z marchewką, boczek i szynkę. Następnie zalać wszystko jajeczno – śmietanową masą;
quiche piec około 40 minut dopóki ciasto na spodzie nie będzie gotowe. W trakcie pieczenia przykryć wierz folią jeśli zapiekanka za bardzo się zarumieni.
SMACZNEGO! :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/francuska-tarta-z-boczkiem-i-porem-quiche-lorraine