Wykonanie
Dziś przepis na danie, które od jakiegoś czasu już za mną ‚chodziło’. Pamiętam jak moja mama robiła tę tartę – wtedy jeszcze nie widziałam, że jest francuska i nazywa się quiche lorraine :) – niemniej odkąd ją spróbowałam zawsze lubiłam gdy pojawiała się jako główne danie obiadowe :) Aż w końcu sama postanowiłam ją zrobić, więc dzisiaj dzielę się z
Wami przepisem :)POTRZEBNE SKŁADNIKICiasto:300 g
mąki1
jajo1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
mleka50 g
masła1
cebula1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
ziół prowansalskichNadzienie:1 duży lub 2 średnie
pory1 średnia
marchewka100 g
boczku parzonego150 g
szynki2
jaja150 g
śmietany100 g
żółtego sera1 łyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
cebulę pokroić i zeszklić na patelni. W dużej misce połączyć
mąkę,
jajko,
proszek do pieczenia,
masło, dodać podsmażoną
cebulę i
zioła. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, aż powstanie jednolita masa;podsmażyć
szynkę i
boczek i odstawić do ostudzenia.
Por i
marchewkę obrać, pokroić i poddusić na patelni; w misce wymieszać
jajka i
śmietanę. Dodać
starty ser żółty,
zioła,
sól i
pieprz; w formie do tart lub w małej formie do ciast na papierze do pieczenia rozprowadzić równomiernie ciasto; na ciasto wyłożyć
por z
marchewką,
boczek i
szynkę. Następnie zalać wszystko jajeczno –
śmietanową masą;quiche piec około 40 minut dopóki ciasto na spodzie nie będzie gotowe. W trakcie pieczenia przykryć wierz folią jeśli zapiekanka za bardzo się zarumieni.SMACZNEGO! :)