ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam leczo w każdym wydaniu, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej...z samą papryką i z innymi dodatkami. Dzisiaj mam dla Was przepis na wersję mięsną z soczewicą. Jest to zdecydowanie mój faworyt :) Idealne na obiad i na kolację :)
Zawsze jak ugotuję leczo, to jem je na wszystkie posiłki i nigdy nie jest mi mało :)
Potrzebujemy:
1 średnią cukinię
1 laskę dobrej kiełbasy
2 papryki (u mnie żółta i czerwona)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
1 szklanka wrzątku
600 g świeżych pomidorów
sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek + tłuszcz do podsmażenia kiełbaski
Cebulę drobno kroimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Do garnka wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, czekamy aż się nagrzeje i podsmażamy cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy kiełbaskę.
Paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinię przekrawamy na pół (wzdłuż), wydrążamy środek z miękkim miąższem, resztę myjemy i kroimy w grubsze plastry. Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i wyjmujemy ze środka pestki. Kroimy w kostkę.
Do podsmażonej cebulki i kiełbaski dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię, wsypujemy soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i zalewamy wrzącą wodą.
Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone pomidory i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 15-20 minut do momentu aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje.
Smacznego :)
*aby leczo było w wersji wegetariańskiej, wystarczy pominąć w nim kiełbaskę :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/09/pyszne-leczo-z-soczewica-i-cukinia.html