ßßß
Potrzebujemy:1 średnią cukinię1 laskę dobrej kiełbasy2 papryki (u mnie żółta i czerwona)1/2 szklanki czerwonej soczewicy1 cebula1 szklanka wrzątku600 g świeżych pomidorówsól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku2 łyżki oliwy z oliwek + tłuszcz do podsmażenia kiełbaskiCebulę drobno kroimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Do garnka wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, czekamy aż się nagrzeje i podsmażamy cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy kiełbaskę.Paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinię przekrawamy na pół (wzdłuż), wydrążamy środek z miękkim miąższem, resztę myjemy i kroimy w grubsze plastry. Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i wyjmujemy ze środka pestki. Kroimy w kostkę.Do podsmażonej cebulki i kiełbaski dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię, wsypujemy soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i zalewamy wrzącą wodą.Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone pomidory i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 15-20 minut do momentu aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje.Smacznego :)*aby leczo było w wersji wegetariańskiej, wystarczy pominąć w nim kiełbaskę :)