Wykonanie

Witajcie! Dziś mam dla Was kolejny przepis na świąteczne słodkości, ale tym razem coś dla tych, którzy cenią sobie zdrowe żywienie i stawiają na mniejszą ilość tuczących kalorii, które z pewnością znajdziemy w nadmiarze na corocznym bożonarodzeniowym
stole. Zarówno mi jak i Wam święta prawdopodobnie kojarzą się najczęściej z dużą ilością smakowitych, tradycyjnych dań oraz wachlarzem ciast i deserów, po których trudno się ruszyć. Świąteczny stół aż
ugina się od tych wszystkich smakołyków, a żołądek patrzy na to wszystko z niemałym przerażeniem. Ale wcale nie musi tak być. Coraz więcej ludzi, również w naszym silnie tradycjonalnym
kraju, poszukuje alternatywy dla tradycyjnych dań i przysmaków. Okazuje się, że można połączyć jedno i drugie, jednocześnie przy niewielkim nakładzie pracy, wysiłku i finansów. Może być smacznie i lekko, a przynajmniej lżej niż zwykle. I z taką właśnie myślą powstały słodkości, na które przepis znajdziecie poniżej. Do tego deseru zainspirował mnie portal Hello Zdrowie, na którym znajdziecie nie tylko mój przepis, ale również wiele ciekawych receptur i porad dotyczących zdrowego żywienia. Początkowo miały to być zwykłe
ciastka, jednak w trakcie przysadzania, trochę ewoluowały. Z płaskich
ciastek, które zamierzałem upiec, stały się kształtnymi i uroczymi półkuleczkami pełnymi zdrowych składników. Oczywiście nie mogło obyć się bez świątecznej nuty, którą zapewniła domowa
przyprawa piernikowa. Co składa się na wnętrze tych pralinek? Masa powstała z
płatków owsianych,
sezamu,
wiórków kokosowych oraz
suszonej żurawiny, które połączyłem
miodem oraz
białkiem. Aby
słodycze nabrały uroku i blasku, oblałem je błyszczącą polewą na bazie
kakao, którą uwielbiam, a całość zwieńczyła
suszona żurawina.składniki (ok. 19 sztuk):50 g
płatków owsianych20 g
wiórków kokosowych1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
kardamonu1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiru15
suszonej żurawiny + do dekoracji15 g
sezamu2 łyżki
miodu1
białkoŻurawinę drobno posiekać.
Płatki owsiane,
wiórki kokosowe,
sezam oraz
przyprawy wymieszać w misce, przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na
mąkę. Dodać posiekaną
żurawinę,
miód oraz
białko i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do silikonowej foremki na
czekoladki i dociskać. Wstawić do piekarnika i piec w 180 º C przez ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować glazurę.glazura:70 g
masła35 g
cukru pudru1/2 łyżki
żelatyny1 i 1/2 łyżki
kakao1 łyżka zimnej
wodyŻelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić
masło, przesiać
kakao oraz
cukier puder. Całość podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, a masa będzie gorąca, zdjąć z palnika, dodać napęczniałą
żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Polewę odstawić do przestudzenia. Jeżeli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników mieszać całość energicznie do ponownego połączenia z masą. W gotowej glazurze maczać wystudzone
czekoladki. Pralinki dekorować
suszoną żurawiną.Smacznego! :)