ßßß Cookit - przepis na Warzywna sałatka na ciepło

Warzywna sałatka na ciepło

nazwa

Wykonanie

Pin It
Ta sałatka na ciepło powstała po krótkim przeglądzie lodówki :-). Jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, ale może również stanowić lekki letni obiad, gdy temperatura za oknem wysoka, tak jak dziś. Sałatkę możemy wzbogacić również sosem feta .
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
500 g fasolki szparagowej
kilka różyczek kalafiora
1 mała cukinia
3-4 łyżki oliwy z oliwek EV
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
1/2 malutkiej suszonej papryczki chili
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanego świeżego oregano złotego
sól
Wykonanie:
Ziemniaki i fasolkę obieramy. Ziemniaki kroimy na pół, fasolkę na 2-3 części i gotujemy w parowarze około 20-25 minut. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania wkładamy do parowaru różyczki kalafiora.
W międzyczasie w moździerzu ucieramy papryczkę chili razem z solą, oliwą i octem. Na koniec dodajemy posiekane oregano, które tylko lekko rozcieramy, żeby uwolniło swój aromat.
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, nie obieramy. Za pomocą obieraczki do warzyw robimy cukiniowe "wstążki".
Gorące ziemniaki i fasolkę przekładamy do miski, dodajemy surową cukinię i polewamy sosem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/07/warzywna-saatka-na-ciepo.html