Wykonanie
Pin It

Ta
sałatka na ciepło powstała po krótkim przeglądzie lodówki :-). Jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju
mięs, ale może również stanowić lekki letni obiad, gdy temperatura za oknem wysoka, tak jak dziś.
Sałatkę możemy wzbogacić również sosem
feta .Składniki:500 g
młodych ziemniaków500 g
fasolki szparagowejkilka różyczek
kalafiora1 mała
cukinia3-4 łyżki
oliwy z oliwek EV1-2 łyżeczki
octu balsamicznego1/2 malutkiej suszonej
papryczki chili1 łyżka posiekanego świeżego
oregano1 łyżka posiekanego świeżego
oregano złotego
sólWykonanie:
Ziemniaki i
fasolkę obieramy.
Ziemniaki kroimy na pół,
fasolkę na 2-3 części i gotujemy w parowarze około 20-25 minut. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania wkładamy do parowaru różyczki
kalafiora.W międzyczasie w moździerzu ucieramy
papryczkę chili razem z
solą,
oliwą i
octem. Na koniec dodajemy posiekane
oregano, które tylko lekko rozcieramy, żeby uwolniło swój aromat.
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, nie obieramy. Za pomocą obieraczki do warzyw robimy
cukiniowe "wstążki".Gorące
ziemniaki i
fasolkę przekładamy do miski, dodajemy
surową cukinię i polewamy sosem.