Wykonanie
Stek z
polędwicy wołowej z salsą
pomidorową i
oregano z wiosennym bukietem warzyw w
czosnkowym masełkuZapowiadane wcześniej
steki z
polędwicy wołowej z orzeźwiającą salsą
pomidorową to prawdziwa rozkosz dla zmysłów. Delikatna
wołowina, słodkie, kwaśne i pikantne
pomidory oraz aromatyczne warzywa w
czosnkowym masełku. Gorąco polecam!

Dla 4 osób przygotuj: na
steki:4
steki z
polędwicy wołowej o grubości ok 5 cm1 dużą łyżkę
octu balsamicznego2 duże łyżki
oliwy z oliwekświeżo mielony
pieprz na salsę
pomidorową:10
pomidorków koktajlowych1
szalotkę1 ząbek
czosnku2 duże łyżki
oliwy z oliwek1 małą łyżkę
octu winnegoszczyptę
soli, szczyptę świeżo mielonego
pieprzu1 garść świeżych listków
oregano na wiosenny bukiet warzyw:1 żółtą
cukinię1 zieloną
cukinię1 garść
fasolki szparagowej5
młodych ziemniaków2 duże łyżki
masła2 ząbki
czosnku1 gałązka świeżego
oreganoPrzygotuj warzywa według przepisu, który znajdziesz tutaj.
Steki przełóż do miski, natrzyj
pieprzem,
octem i
oliwą z oliwek (2 tej kolejności). Odstaw na bok.

Pomidorki pokrój drobną kostkę.
Szalotkę i
czosnek posiekaj bardzo drobno.Całość przełóż do miseczki, dopraw
solą,
pieprzem,
oliwą z oliwek i
octem winnym. Wymieszaj.Rozgrzej patelnię grillową lub grilla do bardzo wysokiej temperatury, obsmaż
steki z każdej strony po 1 minucie, następnie zmniejsz ogień na średni i grilluj z każdej strony po 4 minuty dwa
razy.
Steki powinny być średnio wysmażone.Jednak każda patelnia i każdy grill inaczej się rozgrzewają. Najlepiej stopień wysmażenia jest sprawdzać dotykając
mięso palcem, a następnie dotykając części dłoni, którą potocznie można by nazwać "poduszką pod kciukiem". Gdy ściśniemy palec wskazujący i kciuka miękkość poduszki odpowiada krwistemu stekowi. Kciuk i palec środkowy - średnio wysmażony. Kciuk i palec serdeczny - dobrze wysmażony.Gdy uznasz, że
steki są odpowiednio dla Ciebie wysmażone, odłóż je na bok, aby chwilę odpoczęły. A
soki mięsne się uspokoiły. Dzięki temu unikniesz kałuży soku z
mięsa, po jego rozkrojeniu. Płyn pozostanie wewnątrz, a
polędwica będzie soczysta. Wystarczy 5 minut.Wyłóż na talerze
polędwicę wołową, na niej ułóż salsę
pomidorową, obok ułóż bukiet wiosennych warzyw. Całość oprósz listkami świeżego
oregano i świeżo mielonym
pieprzem. Smacznego!